Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

Bílým Tygrům fandí i Němci

Sport

  11:07
LIBEREC - Liberecká Tipsport Arena padla. Ale až na čtyřicátý pokus, kdy ji dobyli třinečtí Oceláři. K výjimečné domácí bilanci přitom pomáhají Bílým Tygrům i němečtí fanoušci, kteří se už stihli stát koloritem O2 extraligy.

Na zápasy Liberce zve Němce i webová stránka klubu.

Hovoří německy, ale fandí českým klubům. Výpravy mladých sousedů ze Západu míří pravidelně nejen do slávistické Sazka Areny, ale především do hal, které jsou v blízkosti hranice. Marketingově má přitom německé diváky nejlépe podchycené Liberec.

„Alle deutschen Fans, unsere Seiten auch auf Deutsch!“ stojí hned na titulní stránce klubového webu hcbilitygri.cz. Reklama nelže, Severočeši poskytují svým zahraničním fandům kompletní informace i v jejich rodném jazyce.

V loňské sezoně neprohrál doma Liberec v základní části ani jeden zápas. Selhal až ve čtvrtfinále proti Českým Budějovicím. V té aktuální si na něj přišel jen Třinec ve 28. kole. Výkony olympijského vítěze Milana Hniličky a jeho spoluhráčů lákají čím dál víc Němců.

„Tipsportarena ist gefallen!“ mohli si přečíst Němci po úterní porážce. „Je to dáno specifickým uložením města v euroregionu Nisa. Spolupracujeme především s Žitavou, po které jsou všude vylepené plakáty s pozvánkou na naše zápasy. Široko daleko není žádná modernější hala, takže k nám jezdí rádi. A nejezdí k nám jen Němci, na Bílé Tygry se vydávají i Poláci,“ upozorňuje tisková mluvčí týmu Eva Lenertová. Nejvyšší průměrné návštěvy mají Pardubice, na které chodí přes 6300 diváků. Na Liberec se jich zatím vypravuje o dva tisíce méně, ale právě Němci by mohli bilanci vyrovnat.

Fankluby nefungují
„Láká je luxusní prostředí Tipsport Areny. Oproti loňsku jich je víc, ale jejich přesný počet neznáme. Naším cílem je, aby se naučili kupovat i permanentky,“ říká Lenertová. 

Podobné je to v Karlových Varech. Také na jejich duely míří desítky hokejových turistů. „Zatím mezi nimi žádnou propagaci neděláme. Víc si od nich slibujeme, až bude stát nová multifunkční hala. Pak se je budeme snažit oslovit,“ plánuje generální manažer Miroslav Vaněk.

Možná už brzy začnou vznikat německé fankluby a v českých hledištích budou k vidění německy psané transparenty.

„Zatím jsem si ničeho takového nevšimla. Podle toho, jak často ale slyším při zápasech němčinu, je jich opravdu hodně. Pořád však jde jen o skupinky,“ přibližuje Lenertová atmosféru libereckých duelů. Ani historicky první selhání v základní části extraligy v Tipsport Areně Němce neodradí. „Jednou to přijít muselo a je dobře, že teď. Pořád lepší než všechno vyhrát a pak zase prohrát v play off,“ směje se mluvčí.

Autoři: ,