Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Povedené premiéry. Nosková a Bouzková vybojovaly pro Česko cenné vítězství

Marie Bouzková se raduje z výhry v zápase finálové skupiny Billie Jean King Cupu v Seville proti Švýcarkám. foto: Reuters

Už po druhém singlovém zápasu bylo jasné, že Češky úvodní utkání finálové skupiny Billie Jean King Cupu se Švýcarkami ovládnou. Na výhru Lindy Noskové 7:6, 4:6, 6:4 proti Céline Naefové v Seville bojovně navázala Marie Bouzková, jež v duelu jedniček překonala Viktoriji Golubicovou dvakrát 6:4. České tenistky tak Švýcarkám oplatily porážky z předešlých dvou ročníků týmové soutěže. V deblu na konečných 3:0 upravily skóre Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou.
  19:08aktualizováno  23:34

Reprezentantky v pátek změří síly s Američankami a mají velmi slibnou výchozí pozici pro zajištění účasti v sobotním semifinále. Ze skupiny postoupí jen vítězky.

Základ k celkovému triumfu nad neoblíbenými sokyněmi ze Švýcarka položila Nosková, která do Sevilly přicestovala z Češek jako první.

Naefová vs. Nosková

Reportáž ze zápasu

V zápase dvou debutantek v týmové soutěži byla tou zkušenější: na rozdíl od sokyně si letos zahrála dvě finále na okruhu WTA a v žebříčku aktuálně figuruje na 41. místě, zatímco Naefová je až 139.

Přetahovaná o první sadu, kterou na chvíli přerušil částečný výpadek elektřiny, dospěla do tiebreaku a dopadla lépe pro českou tenistku, jež zkrácenou hru ovládla 7:2. Druhý set sice ztratila 4:6, ve třetím ale díky otočce z 1:4 na 6:4 rozhodla o svém vítězství a důležitém prvnímu bodu pro český tým.

„Jsem trochu unavená, ale rozhodně nadšená, že jsem získala první bod pro Česko. Musela jsem být agresivnější, občas se mi to nedařilo, ale jsem ráda, že jsem zvládla koncovku třetího setu,“ prozradila pro kamery ČT Sportu.

Ze začátku působily obě tenistky nervózně, Nosková si dodala sebevědomí otočkou z 0:30 v úvodním gamu. Švýcarka při svém podání předvedla lacinou chybu, kterou poslala Češku do vedení 2:0. Nosková si v klidu pohlídala servis, a když na moment vypadla z tempa, Naefová jí pomohla zkaženým míčkem.

I Nosková se však nechala zatlačit a puštěným podáním přišla o brejkový náskok. Za stavu 6:5 přerušil dějství částečný výpadek elektřiny, který na čas začernil světelné tabule se skóre a vyřadil mikrofon rozhodčí i jestřábí oko. Po něm se soupeřky popraly ve zkrácené hře, ve které dominovala Nosková. Rychle si vybudovala náskok a tiebreak ovládla s přehledem 7:2, byť kvůli nefungujícím ukazatelům stavu zprvu nevěděla, že už nasbírala potřebný počet bodů.

Linda Nosková hraje bekhend v zápase finálového turnaje Billie Jean King Cupu v Seville proti Švýcarsku.

Úvodní gamy druhé sady měla vždy pod kontrolou hráčka na servisu, hlavně Nosková zdobila statistiku prvních podání. V páté hře si připravila dva brejkboly, šance ale zahodila. Zápas tak nadále pokračoval vyrovnanými výkony, chvilkové ozvláštnění přišlo v sedmém gamu, který měl po zahlášeném autu Švýcarky připadnout returnující Noskové.

BJK Cup 2023

Příloha iDNES.cz

Už fungující jestřábí oko odhalilo chybu rozhodčích, a tak se z fiftýnu a následně získané hry radovala Naefová. Švýcarka si poté navíc za stavu 5:4 na příjmu suverénně vykouzlila tři setboly.

První sice Češka dokázala odvrátit, Naefová ovšem vzápětí na 1:1 skutečně vyrovnala. Plná adrenalinu tak vlétla do rozhodující sady, Nosková musela krotit zhoršující se servis. Poprvé ho ještě zvládla ukočírovat, podruhé neudržela stav 30:0 a ztrácela 1:3.

Švýcarka Céline Naefová při debutu na týmovém Billie Jean King Cupu.

Nevynucenými chybami, kterých Češka natropila v zápase 39, si komplikovala cestu za vítězstvím. Švýcarka si však připsala ještě o tři kiksy víc, jedním v podobě dvojchyby si odpálila brejkové vedení a povolila Noskové dotáhnout na 3:4. O servis přišla znovu v dramatické koncovce, a tak česká reprezentantka podávala na premiérové vítězství.

Poprvé sice mečbol přetáhla až za základní lajnu, při druhém se už nemýlila a díky parádnímu obratu z 1:4 na 6:4 českému týmu přinesla první důležitý bod.

Výhru dokonala Bouzková

Stejně jako osmnáctiletá Nosková zvládla premiéru na týmové akci i o sedm let starší Bouzková. Zkušenou Golubicovou porazila po otočce v první setu dvakrát 6:4 a zajistila českému týmu rozhodující druhý bod.

Golubicová vs. Bouzková

Podrobná reportáž

„Moc jsem si to užila, držela jsem si svou úroveň. Nemohlo to být lepší, ovládly jsme hned první den a teď se připravíme na další utkání,“ radovala se pro kamery ČT Sportu.

Ačkoliv v sestavě kapitána Petra Pály 25letá Bouzková debutovala už v roce 2019, do ostrého zápasu nikdy předtím nezasáhla. Kvůli absenci zraněné Karolíny Muchové a odpočinku Markéty Vondroušové, jež do Sevilly přicestovala v neděli z Turnaje mistryň v dalekém Mexiku, ale proti Švýcarkám nakonec plnila roli jedničky.

Do duelu s Golubicovou vstupovala se vzájemnou bilancí 1:1 a jako žebříčková favoritka. V hodnocení WTA se Bouzková vyhřívá na 34. pozici, Švýcarka se po četných nezdarech propadla o padesát míst níž.

Viktorija Golubicová v zápase finálové skupiny Billie Jean King Cupu v Seville proti Česku.

Začátek duelu však postavení neodpovídal, Golubicová se rychle dostala do tempa a čistou hrou uzmula hned první brejk na 1:0. Bouzkovou si vodila po kurtu, Češka dokázala zareagovat až po chvíli. Dvakrát smazala ztrátu servisu a prokazovala velkou bojovnost.

Lítala po dvorci, dobíhala téměř každý míček a neúnavně se rvala o první sadu. Parádním kraťasem, na který Švýcarka nedosáhla, poprvé v zápase zapsala vedení a za stavu 5:4 čekala na další returny. Dál se hrdinně bránila a trpělivou hrou se po otočce z 3:4 na 6:4 pasovala na vítězku úvodní sady.

Na začátku druhé si Bouzková podání pohlídala, stejně úspěšná byla i její soupeřka. Češce se lépe dařilo i proti brejkové hrozbě, kterou zlikvidovala přesným úderem na lajnu. Obě tenistky držely servisy, Golubicová se několikrát kvůli vlastním chybám hlasitě rozčilovala.

Marie Bouzková sbírá míček v zápase finálové skupiny Billie Jean King Cupu v Seville proti Švýcarkám.

Bouzková si díky píli vybojovala v desátém gamu solidní šanci na ukončení zápasu. Podávající Švýcarku donutila k chybám a po hodině a 45 minutách si vytvořila první mečbol. Golubicová nečistým křižným bekhendem do výseče pro debl zápas ukončila, Bouzková tak dokonala vítězství pro Česko.

Výhru 3:0 pak v deblu zpečetily Siniaková s Krejčíkovou, jež vyhrály s párem Golubicová, Jill Teichmannová 7:6 (7:3) a 6:2. „Cítila jsem se dobře, jsem ráda, že se nám zápas povedl, hezky jsme se s Kačkou doplňovaly,“ pochvalovala si Krejčíková. „I po tom přeletu z Mexika jsem ráda, že se nám podařilo vyhrát. Prostředí je tady moc hezké,“ doplnila parťačku Siniaková.

Finálový turnaj Poháru Billie Jean Kingové v Seville

Skupina A:
Česko - Švýcarsko 3:0
Nosková - Naefová 7:6 (7:2), 4:6, 6:4
Bouzková
- Golubicová 6:4, 6:4
Krejčíková, Siniaková
- Golubicová, Teichmannová 7:6 (7:3), 6:2

Skupina B:
Slovinsko - Austrálie 2:1

Juvanová - Tomljanovicová 6:4, 6:1
Zidanšeková - Savilleová 6:1, 6:4
Erjavecová, Miličová - Birrellová, Hunterová 5:7, 7:6 (7:2), 5:10