Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Házel židlí, škrtil, fandil Trumpovi. A vyhrával. Jaký odkaz zanechal Bob Knight?

Bob Knight (vlevo), zesnulý basketbalový kouč, a Isiah Thomas, jeho někdejší svěřenec na univerzitě a pozdější hvězda NBA. foto: AP

Nervák je slabé slovo. Daleko překračoval hranice toho, co si může basketbalový – nebo i kterýkoliv jiný – kouč dovolit. A zvlášť v Americe. Jenže zároveň měl Bob Knight tak výjimečné výsledky, že nad jeho přešlapy leckdo přivřel oči.
  8:03

A tak když po dlouhé nemoci ve středu zemřel (bylo mu 83 let), kondolovali mu velikáni. Třeba vás překvapí, že mezi záplavou sportovních osobností se objevil i vzkaz od významného politika.

V něm stojí: „Byl věrný svým hráčům, svému státu i své zemi. Přísný, ale s ohromným srdcem.“

Autorem je Donald Trump. Knight totiž částečně stál za jeho úspěšnou prezidentskou kandidaturou v roce 2016.

„O rok dřív mi volá a povídá: Trumpe! Musíš do toho jít, musíš se stát prezidentem. Tahle země tě potřebuje.“

Pro svérázného boháče se stal Knight důležitým spojencem v boji o stát Indiana. V červeném svetru, který nápadně připomíná ten „hamáčkovský“ z období boje proti covidu, zapáleně řečnil na republikánských shromážděních a vykládal, proč by měli na americkém Středozápadě volit právě Trumpa.

Zesnulý kouč Bob Knight byl velkým podporovatelem Donalda Trumpa, jemuž pomáhal s prezidentskou kampaní.

Miliardář uspěl, v Indianě mu i díky trenérově zapálené kampani přistálo 56,5 procent hlasů, což byl nejúspěšnější republikánský výsledek od George Bushe mladšího v roce 2004.

Rapl i vizionář

Indianou byl Knight spojený několik dekád. Devětadvacet let trénoval tamní univerzitní celek Hoosiers, s nímž získal tři tituly. V osudovém státě zároveň ve středu chlapík přezdívaný Generál prohrál svou závěrečnou bitvu. Trpěl demencí i Alzheimerovou chorobou. Tři roky se na veřejnosti prakticky nevyskytoval. Vědělo se, že na tom není dobře.

„V šestasedmdesátém nám řekl, že už možná nikdy neuvidí tak kvalitní tým, jaký jsme měli. A já teď říkám, že už nikdy nejspíš neuvidím takového trenéra,“ svěřil se Quinn Buckner, Knightův svěřenec v Hoosiers ve zmíněném vítězném roce.

Takové prohlášení se dá vnímat více způsoby. Knight patří mezi legendy, jenže s kdekým se nesnesl. Seznam jeho výstřelků je skutečně naditý.

Rozlícený kouč Bob Knight (Indiana Hoosiers) hází židlí, píše se rok 1985.

V zápase proti univerzitě Purdue se rozlítil natolik, že mrštil židlí přes palubovku. Jindy zase hodil vázu po vysokoškolské sekretářce, přiškrtil svého hráče i cizího muže v restauraci, po černošském svěřenci švihl bičem, fanouška soupeře nacpal do popelnice, v televizi žertoval o znásilnění a v Portoriku údajně praštil policistu, načež po krátkém zadržení odcestoval a už se nikdy nevrátil.

Zkrátka trochu rapl.

Zároveň mu však nikdo nemůže upřít, jak nejen univerzitní basketbal proměnil.

Zdokonalil styl ze 40. let, kterému se v originále říká „motion basketball“. Basketbal v pohybu, chcete-li. U svého týmu důkladně hlídal prospěch i docházku, málokterý kouč dotlačil družstvo k podobným studijním výsledkům. V roce 1984 vedl Spojené státy na olympijských hrách, a byť čelil kritice, protože před později hvězdnými Charlesem Barkleym a Johnem Stocktonem dal přednost svým známým z Hoosiers, přivezl zlato.

Trenér Bob Knight (vpravo v kostkovaném saku) získal s Indiana Hoosiers tři univerzitní tituly. Zemřel 1. listopadu 2023 ve věku 83 let.

„Přišli jsme o jednoho z největších trenérů historie. Dal mi šanci, učil mě, výrazně moji kariéru ovlivnil,“ smutnil Mike Krzyzewski, nejúspěšnější univerzitní kouč posledních třech dekád.

V NCAA odtrénoval Knight dlouhých 42 sezon. Vyhrál 71 procent zápasů, čímž se rovněž řadí mezi nejlepší. Už v roce 1991, když byl ještě dávno aktivním koučem, ho začlenili do Basketbalové síně slávy.

A přinejmenším ještě jedním momentem dokázal, jak moc svému sportu rozuměl. Mladého Michaela Jordana na zlaté olympiádě v Los Angeles rozbrečel, jenže zároveň o něm prohlásil, že je – a bude – nejlepším basketbalistou, kterého kdy viděl.

Kdyby zástupci Houston Rockets a Portland Trail Blazers měli o pár týdnů dříve stejný názor, mohli mít Jordana pro sebe. Ale Chicago Bulls se při draftu zřejmě nezlobili...

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...