Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Boccisté vezou bronz z Pekingu

Sport

  8:26
PEKING - Boccisté Radek Procházka a Ladislav Kratina získali v týmové soutěži bronz. V zápase o třetí místo porazili španělský pár Dueso – Baixauliová 7:3. Pro českou bocciu je to doposud nejlepší výsledek v historii. Procházka s Kratinou byli zatím nejvýše čtvrtí.

Boccisté slaví svůj bronz. foto: Lidovky.cz

 

Čeští boccisté vstoupili do zápasu pohádkově a ujali se vedení 5:0. Kratina podal nakrátko a Španělé svými míčky pouze bránili pozici. Když pak začali házet čeští reprezentanti, obranný blok vyrazili a zbylými míčky mohli bodovat. „Nechápu, proč to udělali. Byla to chyba. Měli hrát aktivně. My jsme od té doby byli psychicky v pohodě,“ komentoval Radek Procházka.

V druhé směně hodili Španělé bílý jack dozadu. „Ve hře na dálku jsou totiž nejlepší na světě,“ doplnil Procházka: „Hlavně jsme je nechtěli nechat vyhrát o tři a víc bodů, to by naše vedení přišlo vniveč.“ Česká dvojice soupeřům dovolila uhrát jen jeden bod, obávanou směnu ustála a výrazně se přiblížila medailovému úspěchu.

V předposlední směně přidali Procházka s Kratinou další dva body a bylo jasné, že Španělé mohou jen vyrovnat a zápas poslat do tie-breaku. „Stejně jsme se ale celou dobu báli,“ líčil Kratina.  Zvrat v utkání už ale nepřipustili a zvítězili 7:3.

Boccisté získali první medaili z velké akce. Čtyřikrát skončili čtvrtí, naposledy na brazilském mistrovství světa v roce 2006. „Je to obrovské zadostiučinění. Jsem rád, že nám to vyšlo zrovna na paralympiádě,“ radoval se Procházka, jenž se těší, že v roli exekutora bude moci vyřídit jednu uzavřenou sázku. „S delegátem výpravy Romanem Sudou jsem se vsadil, že pokud získáme medaili, nechá si své dlouhé vlasy ostříhat na krátko. Večer ve vesnici vezmu strojek a sám to zařídím,“ smál se Procházka.

Výsledek:
Boccia, soutěž párů BC4 - o bronz:
Česká republika – Španělsko 7:3.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!