Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Bouřlivák Radek Duda: Rozhodčí v první lize? Divočina

Sport

  7:57
PRAHA - Je nejkontroverznějším českým hokejistou posledních let. Radek Duda (30) se proslavil řadou afér, ale i hokejovým uměním. Naposledy o sobě dal vědět v létě, kdy jej České Budějovice vyřadily z kádru. On si to však nenechal líbit a nakonec spor vyhrál. Poté zamířil do ambiciózního prvoligového Chomutova.

Radek Duda (v červeném) při zápase Ligy mistrů. foto: ČTK

Máte za sebou 27 zápasů v první lize. Jaká je?
Je to úplně jiný hokej. Hrát extraligu je pro mě jednodušší.

V čem přesně?
V extralize jsou dva hlavní rozhodčí, takže vidí více faulů. V první lize je jen jeden, a ještě ne tak kvalitní. Chomutov je jeden z favoritů soutěže a soupeři si proti nám pomáhají vším možným.

RADEK DUDA

Klub: KLH Chomutov (1. liga – je nejtrestanějším a třetím nejproduktivnějším hráčem soutěže)

Předchozí působiště: Sokolov (1. liga), Sparta, Regina Pats a Lethbridge Hurricanes (WHL), Plzeň, Kapfenberg (Rak.), Slavia, Kazaň (Rus.), Malmö (Švéd.), Ilves Tampere (Fin.), SCL Tigers a EHC Basilej (Švýc.), České Budějovice.

Zdá se mi, že rozhodčí jsou vstřícnější k soupeřům než k nám. Není přece možné, aby tým z čela tabulky měl v zápase s outsiderem stejný počet vyloučených. To mi hlava nebere.

S nálepkou problémového hráče to máte ještě těžší, ne?
Přesně tak, stále mě někdo provokuje. V extralize jsem už měl nějaké renomé, rozhodčí vás brali. Tady je to divočina, rozhodčí spíše podléhají tlaku diváků nebo tomu, co o vás slyšeli.

Souvisí s tím vašich 84 trestných minut a pozice nejtrestanějšího hráče ligy?
Asi ano. Nikdo ale nevidí, kolik je faulů na vás. Samozřejmě to ale není lichotivá bilance.

Fauly pramení z oplácení?
Spíše jsou to tresty za šarvátky. K těm dojde, když vás někdo píchá, seká či provokuje, a rozhodčí vás neumí před takovým "parazitem" uchránit.

Litujete tedy toho, že jste podepsal v první lize?
Ne. V mojí situaci byla smlouva s Chomutovem vysvobozením. V Budějovicích mi naznačili, že klidně budu s nimi celý rok jen trénovat. Proto jsem přivítal, že se našla z téhle situace cesta ven.

Co ve vás ta kauza zanechala?
Člověk si říká, že už zažil všechno, ale pak přijde něco nečekaného. Utvrdil jsem se, že v dnešní době můžete věřit jen sám sobě.

Spor s Českými Budějovicemi jste vyhrál. Už jste dostal dlužné peníze?
Všechno je vyřízeno. V Budějovicích mi zůstalo několik přátel, takže klub dál sleduji. S odstupem času můžu říct, že největší zlo byl pan Jan Tlačil (bývalý kouč – pozn. redakce). Nechci ho nějak špinit, ale pořád jsem říkal, že na střídačce do Vánoc nevydrží. V dnešní době nemůže trenér dělat takové prasárny, jako dělal Honza. To ho nakonec stálo i židličku...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!