Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Strýcová si zahraje o deblový titul, finále mužů obstarají Djokovič a Alcaraz

Sport

  17:43aktualizováno  19:52
Markéta Vondroušová se senzačně probojovala do finále dvouhry, české tenistky budou mít na Wimbledonu zástupkyni i v duelu o deblový titul. Po úspěšném semifinále se jí stala Barbora Strýcová, společně se Sie Šu-wej smetly Marii Bouzkovou a Saru Sorribesovou 6:4 a 6:1. Ve finále dvouhry mužů změří síly první dva tenisté světového žebříčku Carlos Alcaraz a Novak Djokovič, kteří svá páteční semifinále zvládli shodně ve třech setech.

Vondroušová ve čtvrtek v singlovém semifinále vyřadila Elinu Svitolinovou dvakrát 6:3, o titul si zahraje v sobotu od 15:00 SELČ proti Uns Džábirové.

Strýcová, Sie Šu-wej - Bouzková, Sorribesová

reportáž z utkání

I v nedělním finále čtyřhry se představí jedna Češka, semifinále v pátek odpoledne rozhodlo, že jí na úkor Bouzkové bude Strýcová.

Se Sie Šu-wej z Tchaj-wanu se pokusí navázat na společný titul z Wimbledonu 2019, vyzvou turnajové trojky Australanku Storm Hunterovou a Belgičanku Elise Mertensovou.

„Být po čtyřech letech zase ve finále je úžasné,“ svěřila se Strýcová. „Už na sebe nemám takovou tíhu, protože nehraju o body, ale přeci jen je to Wimbledon a svůj příběh chcete zakončit nejlépe, jak můžete.“

Barbora Strýcová (vlevo) a Sie Šu-wej z Tchaj-wanu slaví postup do semifinále...

Letos při rozlučkovém turné 37leté Češky ztratily sehrané parťačky v pěti zápasech jediný set, s Bouzkovou a Španělkou Sorribesovou si poradily přesvědčivě 6:4 a 6:1.

Strýcová se Sie vstoupily do utkání skvěle, především Češka po kurtu létala s enormním zápalem a často zatínala pěst. Pohotovými reakcemi na síti stvrdila v první sadě brejk na 2:0 proti podání Bouzkové.

Druhá česká tenistka se Sorribesovou zareagovaly úspěchem na returnu v páté hře, pak měly ještě dva brejkboly na 5:4. Závěr ale patřil Strýcové se Sie, které zakončily sadu další krádeží podání Bouzkové.

In to the quarterfinals!! @sw.hsieh let’s gooo!!!

10. července 2023 v 18:56, příspěvek archivován: 14. července 2023 v 17:34

I ve druhém dějství brzy utekly na 3:0, tentokrát připravily o servis Sorribesovou. Záhy vedly už 5:0, pak sice povolily sokyním jeden game, ale vzápětí už vítězství stvrdily.

Po zápase se nadšeně objaly a neskrývaly dojetí, v neděli se postaví proti Hunterové a Mertensové, které v semifinále deklasovaly Američanku Caroline Dolehideovou a Číňanku Čang Šuaj dvakrát 6:1.

Hvězdné finále Djokovič vs. Alcaraz

Páteční program rozhodl rovněž o finalistech dvouhry mužů.

Prvním se stal Djokovič, jenž si hladce poradil s debutantem v semifinále jednoho z turnajů velké čtyřky Jannikem Sinnerem. Při výsledku 6:3, 6:4 a 7:6 (7:4) ani jednou neztratil servis a už jen jediná výhra mu schází k osmému wimbledonskému titulu a 24. grandslamovému, kterým by vyrovnal absolutní rekord Margaret Courtové.

Srbský favorit si pomohl jedenácti esy a celkově 33 vítěznými údery. Odvrátil všech šest brejkbolů, sám italského soupeře připravil o podání dvakrát. V prvním setu odskočil na 2:0 a ve druhém na 2:1, náskok si pokaždé v klidu pohlídal.

Nejvyrovnanější podívanou nabídlo třetí dějství, v němž si Sinner za stavu 5:4 vypracoval dva setboly. Djokovič ale oba eliminoval a v následné zkrácené hře otočil z 1:3 na 7:4. Letos už se probil do finále Australian Open i Roland Garros, oba grandslamy ovládl.

Wimbledon 2023

příloha iDNES.cz

„Výsledek neodráží realitu, zápas byl velmi vyrovnaný. Dokázal, proč je lídrem nastupující generace a jeden z nejlepších hráčů na světě,“ ocenil 36letý Djokovič o 15 let mladšího Sinnera. „Snažím se nebrat věk jako překážku. Mám pocit, že 36 je nových 26.“

V nedělním finále se Srb utká se světovou jedničkou Alcarazem, který si v semifinále podobně snadno poradil s Daniilem Medveděvem. Třetího hráče žebříčku z Ruska porazil třikrát 6:3.

Dvacetiletý Španěl rozhodl první set brejkem v osmém gamu, ve druhé sadě slavil na returnu dvakrát. Skvěle servíroval, Medveděvovi v úvodních dvou setech nabídl jediný brejkbol. Až když ve třetím dějství vedl 3:1, poprvé zakolísal.

Španělský tenista Carlos Alcaraz se soustředí na úder v semifinále Wimbledonu.

Dvakrát za sebou přišel o podání, jenže zaváhání pokaždé bleskově napravil a stále si udržoval náskok. Za stavu 5:3 už servis nepustil, první mečbol proměnil po skvělé výměně, v níž se vymanil z obrany, doběhl kraťas a zakončil dělovým forhendem do rohu.

Djokovičovi bude chtít oplatit vyřazení ze semifinále nedávného Roland Garros, v němž pod tíhou střetu s velikánem trpěl křečemi. Grandslamové finále zažije podruhé v kariéře, na loňském US Open slavil.

„Bude to těžké, ale ve finále není čas mít strach. Budu bojovat a dál snít,“ ujistil po semifinále v rozhovoru na kurtu.

Tenisový Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 44,7 milionu liber

Muži
Dvouhra - semifinále:
Alcaraz (1-Šp.) - Medveděv (3-Rus.) 6:3, 6:3, 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Sinner (8-It.) 6:3, 6:4, 7:6 (7:4)

Ženy
Čtyřhra - semifinále:

Strýcová, Sie Šu-wej (ČR/Tchaj-wan) - Bouzková, Sorribesová (ČR/Šp.) 6:4, 6:1
Hunterová, Mertensová (3-Austr./Belg.) - Čang Šuaj, Dolehideová (16-Čína/USA) 6:1, 6:1.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...