Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Boxerský super souboj bude. Fury s Usykem se mají utkat v Rijádu

Tyson Fury pózuje před zápasem ve Wembley. foto: AP

Zástupci profesionálních boxerů Tysona Furyho a Oleksandra Usyka podepsali smlouvu o historickém sjednocovacím souboji o mistra světa v těžké váze. Duel se má uskutečnit v Rijádu, další detaily včetně data ještě nejsou známa.
  9:08

„Mám radost, že je ten zápas konečně podepsaný. Tohle je největší souboj, který se v našem sportu může konat,“ řekl BBC Furyho promotér Frank Warren. „Nemůžu uvěřit, že se to děje, ale je to tak,“ dodal Usykův promotér Alexander Krassjuk.

Pětatřicetiletý Brit Fury je šampionem organizace WBC, o rok starší Ukrajinec Usyk má mistrovské pásy WBA, WBO a IBF. Vítěz duelu bude korunován prvním absolutním mistrem světa v těžké váze v éře čtyř pásů. Posledním absolutním šampionem byl Brit Lennox Lewis, jenž v roce 1999 získal pásy organizací WBC, WBA a IBF.

Oleksandr Usyk se raduje z úspěšné obhajoby titulu.

Fury od příchodu k profesionálům v roce 2008 vyhrál 33 zápasů a jednou remizoval. V Rijádu ho 28. října čeká netitulový zápas proti hvězdě MMA Francisi Ngannouovi. „Už před tím nemůžeš utíkat jako králík, Usyku, dostaneš to,“ napsal Fury na instagramu. Usyk zvítězil v profesionálním ringu ve všech 21 duelech. V srpnu uhájil své tituly proti Britovi Danielu Duboisovi.

O sjednocujícím souboji mezi Furym a Usykem se mluví delší dobu. Zápas se měl uskutečnit už letos v dubnu ve Wembley, ale zhruba měsíc předtím promotéři oznámili, že se nedohodli na podmínkách.

Historický duel bude součástí takzvané „Riyadh Season“, festivalu, jenž se v saúdskoarabské metropoli koná každou zimu od roku 2019. Loni v srpnu porazil v saúdskoarabské Džiddě Usyk britského vyzyvatele Anthonyho Joshuu.

Autoři: ,