Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Joshua přišel o pásy šampiona, nestačil na ukrajinského bijce Usyka

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk útočí na Brita Anthonyho Joshuu. foto: AP

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk vykročil ze stínu. Na fotbalovém stadionu Tottenhamu Hotspur v Londýně před 67 tisíci diváky udolal po dvanácti kolech na body britského favorita Anthonyho Joshuu a připravil ho o tituly mistra světa těžké váhy organizací WBA, WBO, IBF a IBO.
  12:09

Jedenatřicetiletý Joshua v 26. duelu v profiringu prohrál podruhé, předloni v červnu senzačně podlehl Andymu Ruizovi z USA. O půl roku později si vzal pásy šampiona zpátky.

O tři roky starší Usyk naopak zůstal i po 19. souboji neporažený, teprve potřetí ale boxoval v těžké váze. Předtím nastupoval v křížové váhové kategorii, které kraloval a v roce 2018 se mu podařilo získat pásy všech čtyř velkých organizací.

Po Evanderu Holyfieldovi a Davidu Hayeovi se stal Usyk třetím boxerem, jenž vládne křížové i těžké váze. Navíc navázal na své legendární krajany bratry Vladimira a Vitalije Kličkovy, rovněž někdejší šampiony.

Ukrajinský boxer Oleksandr Usyk porazil Brita Anthonyho Joshuu na body a připravil ho o tituly mistra světa těžké váhy organizací WBA, WBO, IBF a IBO.

„Souboj proběhl tak, jak jsem očekával. Byly chvíle, kdy mě Anthony hodně tlačil, ale nebylo to nic extra. Neměl jsem za cíl ho knokautovat. Od ledna jsem tvrdě dřel pro tento boj, trvalo to půl roku a dlouho jsem neviděl rodinu. Teď půjdu šťastný domů a budu s ní,“ řekl Usyk.

Joshua má ve smlouvě možnost odvety, pokud bude chtít. „S tím počítejte na sto... na sto deset procent,“ řekl britský boxer. Podle agentury AP uvažuje jeho promotér Eddie Hearn o únoru nebo březnu, boxovalo by se opět na ostrovech.

Joshua prohlásil, že od devátého kola kvůli nateklému oku skoro neviděl. „To se mi stalo poprvé, v tu chvíli nemůžete dění v ringu kontrolovat. Rozhodně ale nepůjdu domů s pláčem. Tohle je válka a já nebudu mrzutý, to je ztráta času. Vrátím se,“ doplnil Joshua.

Zatím může zapomenout na očekávaný duel s krajanem Tysonem Furym, který drží pás organizace WBC. Fury nejdříve musí boxovat s Deontayem Wilderem, utkat by se měli 9. října.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!