Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Boxer Ducár míří vstříc další výzvě. V Londýně se chce přiblížit boji o světový titul

Boxer Vasil Ducár (na snímku) 29. prosince 2020 vyhrál zápas o titul profesionálního mistra České republiky v křížové váze. Na galavečeru v pražské Lucerně ukončil souboj s Václavem Pejsarem ve 3. kole. foto: ČTK

Praha - Přední český profesionální boxer Vasil Ducár se příští týden v sobotu utká v Londýně s Britem Chrisem Billamem Smithem v zápase, který by jej v případě úspěchu mohl posunout k další světové titulové bitvě. Třicetiletý Smith je totiž dvacátý v žebříčku webu boxrec.com v křížové váhové kategorii, o rok starší Ducár je o dvanáct míst za ním.
  12:45

Ducár se původně chystal na dubnový „udržovací“ zápas v Belgii, nakonec se však jako náhradník představí ve Wembley Areně v Londýně na akci, kterou pořádá přední britská promotérská společnost Matchroom Boxing Eddieho Hearna. Smith měl zase boxovat s krajanem Deionem Jumahem o britský titul a pás Commonwealthu, nakonec se ale utká s českým boxerem.

Pusa pro štěstí od manželky na tejpu Vasila Ducára.
Vítězný polibek Vasila Ducára s manželkou Irenou.

„My se shodou okolností známe, potkali jsme se na sparinzích v Lotyšsku u jedničky naší váhy Mairise Briedise. Je to tlačená domácí hvězdička, která si buduje velké jméno, které předpovídají velkou budoucnost a z toho důvodu pro něj hledají soupeře i podobně narychlo, aby mu přípravu co nejvíce znepříjemnili,“ uvedl Ducár v tiskové zprávě.

S rolí náhradníka a očekávaného lehkého soka nemá problém. „Jsem v tréninku pořád. Sice ne v takovém tempu, ale věřím, že formu na kvalitní zápas mám,“ podotkl Ducár. V ringu se naposledy představil v prosinci, kdy v pražské Lucerně ve třetím kole knokautoval Václava Pejsara a získal český titul.

Ducár se na mezinárodním poli výrazněji prosadil v září 2018, kdy nečekaně získal mezinárodní titul menší organizace WBF. V Lille tehdy knokautoval sedm sekund před koncem závěrečného 10. kola Francouze Samuela Kadjeho.

O rok později v červnu v Johannesburgu neúspěšně bojoval s Jihoafričanem Kevinem Lerenou o pás světového šampiona organizace IBO v křížové váhové kategorii. V listopadu poté v Paříži neuspěl v boji o frankofonní titul organizace WBC v „kříži“ s Francouzem Hervem Lofidim, když stejně jako s Lerenou prohrál na body.

Autor: