Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Boxeři kritizují výroky rozhodčích

Sport

  9:08
PEKING - Zejména několika kontroverzními výroky rozhodčích na sebe zatím na olympijských hrách v Pekingu upozornil turnaj boxerů. Rozhodčí prý jeho průběh ovlivňují natolik, že si někteří zúčastnění vzpomněli na minulost, kdy se kvůli stejnému problému dokonce uvažovalo o vyřazení boxu z olympijského programu.

Na tyto muže se snáší v těchto dnech kritika z řad nespokojených boxerů. foto: ČTK

Jako poslední se zatím nahlas ozval Ekvádorec Luis Porozo po těsné prohře 5:6 na body v druhém kole kategorie do 57 kg s Číňanem Li Jangem. "Jsem velmi smutný a myslím, že to není fér. Nesouhlasím s rozhodčími, ale musím respektovat jejich rozhodnutí a poučit se z toho pro příště," řekl novinářům Porozo.

Už před ním vyjádřil svůj rezolutní nesouhlas s konečným verdiktem britský kouč Terry Edwards, poté co byl v prvním kole kategorie do 54 kilogramů vyhlášen Číňan Ku Jü vítězem souboje s jeho svěřencem Joem Murraym. Výsledek sice vyzněl jasně 17:7 pro domácího rohovníka, jenže podle kouče byl lepší Murray; rozhodčí mu prý ale nezapočítávali úspěšné údery a naopak přiřkli body soupeři po sporném Britově držení.

Mezinárodní amatérská boxerská asociace (AIBA) přitom veškerou kritiku odmítla s tím, že všechna rozhodnutí sudích na olympiádě byla až dosud správná. "Nelze mít velký turnaj bez náznaku kritiky, ale já jsem spokojený s tím, že jsme doteď měli v každém utkání toho správného vítěze," hájil rozhodčí technický delegát AIBA Terry Smith.

Pětice rozhodčích rozmístěných okolo ringu má před sebou ovladače, na nichž mačkají modrá či červená tlačítka určená pro bodování či naopak napomenutí boxera v modrém nebo červeném rohu. Body za čistý úder nebo napomenutí soupeře jsou přiděleny po vyhodnocení centrálním počítačem, kde se dané signály sbíhají a následně se také hned objeví na elektronickém ukazateli nad ringem. Bod za přesný úder je udělen v případě, že ho stiskem tlačítka zaznamenají alespoň tři sudí v rozmezí jedné vteřiny.

Jenže právě okamžité viditelné načítání bodů představuje problém, neboť boxeři mohou být snadno informováni o stavu zápasu a podle toho přizpůsobit svůj boj, v případě vedení se pak především co nejvíce vyhýbat konfrontaci. Stejně jako to udělal Ku Jü v duelu s Murraym.

Autor:

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...