Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Boxerský galavečer v Praze: ruská 'Češka' získala titul, ale...

Sport

  1:03
PRAHA - Krásné boxerské představení zažila ve středu večer pražský hotel Pyramida. Zhruba tisíc fanoušků profesionálního boxu vidělo celkem devět kvalitních zápasů, navíc okořeněné dvěma titulovými souboji. Přesto z něj mnozí odcházeli s nepříjemnou pachutí.

Marina Krašeninniková (červené rukavice) a Fatuma Zarika. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Ale pěkně po pořádku. Professional boxing show pořádaná agenturou Médea Boxing Promotion sliboval zajímavý večer profesionálního boxu.

OHLASY

Fatuma Zarika: Jsem zklamaná. Myslím, že jsem měla vyhrát.

Marina Krašeninniková: Vyhrála jsem zaslouženě. Byla jsem většinu zápasu lepší, i když soupeřka zaslouží respekt, byla velmi dobrá. Myslím, že tak dvě třetiny zápasu jsem vyhrála já, třetinu soupeřka. Titulu si moc cením.

Jurij Krivoručko, kouč Krašeninnikové: Byl to těžký zápas. Keňanka byla nebezpečná a hodně kousala, ale myslím, že Marina vyhrála naprosto zaslouženě. Podle mne to bylo na body zhruba 96:94 pro Marinu.

V programu se kromě dvou titulových zápasů nacházely také dva ženské souboje. A byly to právě zástupkyně něžného pohlaví, kterého celý galavečer otevíraly. Domácí Arleta Krausová se střetla v bantamové váze do 53,5 kilogramů s Hanou Horákovou.

Ženy v ringu? Mnozí nad tím jen nevěřícně zakroutí hlavou. Diváci, kteří viděli duel Horákové proti Krausové, museli případně své přesvědčení pozměnit. Obě bojovnice ukázaly, že i kvalitní boxerky mohou fanouškům tohoto tvrdého sportu nabídnout zajímavou podívanou. Ta mimochodem zcela vtáhla do dění i Ondřeje Pálu, který jako trenér povzbuzoval Arletu Krausovou, a Lukáše Konečného, jehož svěřenkyní byla její soupeřka.

Utkání lépe sedlo devětadvacetileté Krausové, která si držela po celých šest kol výraznou převahu, a připsala si tak své třetí vítězství v profesionální ringu, které ji katapultuje ve světovém žebříčku o několik příček vzhůru (momentálně se nachází na 30. místě). Vítězka poté natěšému publiku předvedla i kulturní vložku, když splnila ještě v ringu slib a zarecitovala krátkou básničku.

Lukáš Konečný se mimochodem jako kouč představil ještě v dalších třech zápasech a hodně práce jej čekalo především při porážce Tomáše Kuglera od Erika Avlastimova. Český boxer tvrdě inkasoval, soupeř mu roztrhl obočí a nakonec i rozbil nos. Krvácení se následně několik minut nedařilo zastavit ani ringovému lékaři.

Titulový zápas přinesl poněkud překvapivé rozhodnutí
Po vloženém duelu podle pravidel K1 (mladý Rus Michail Tjuterev po taktickém výkonu zničil domácího oblíbence Patrika Jungera technickým k.o.) přišel na řadu vrchol večera.

Minisouboj Krivoručko (Pála) vs Konečný 3:0

Zajímavé konfrontace se dočkali fanoušci na galavečeru v hotelu Pyramida. Přestože se nepředstavili přímo v ringu, stanuli na ve protějších rozích jako trenéři dva nejlepší čeští profesionální boxeři – Ondřej Pála (jako pomocný trenér Jurije Krivoručka) a Lukáš Konečný.

Ve všech třech případech se radovali z vítězství svěřenci Jurije Krivoručka a Ondřeje Pály. Ale také soupeři se předvedli ve velmi slušném světle, především David Vicena odboxoval proti Sandro Siprošvilimu skvělý zápas a jeho porážka na body byla velmi těsná a nejspíše ji hodně nahrálo Vicenovo počítání hned v prvním kole.

Zápas o pás Interkontinentální šampionky IBF váhové kategorie do 58,9 kilogramů mezi Ruskou Marinou Krašeninnikové a keňskou obhájkyní Fatumou Zarikou.

Dvaadvacetiletá domácí kráska začala desetikolový zápas mnohem lépe a v prvních dvou kolech si udržovala převahu. Následně ale mnohem zkušenější a o dva roky starší Afričanka taktickým a strojovým tempem začala dominovat. Údery na spodek ubírala ruské "Češce" (Krašeninniková žije a trénuje posledních pět let v Praze) kyslík a díky tomu ji očividně postupně docházely síly.

V osmém kole nechybělo mnoho, aby byla Krašeninniková počítána. Pohledná Ruska nakonec tvrdé kontry soupeřky ustála a k překvapení zaplněného sálu se po utkání začala radovat.

Podle bodových sudí zaslouženě (99:91, 96:94 a 97:93, vše pro Krašeninnikovou). I když především první verdikt vzbudil u přítomných nemalé překvapení. Svůj názor dali fanoušci najevo i při odchodu obou boxerek z ringu. Mnohem větší ovace sklidila čtyřiadvacetiletá Keňanka, která hned po vyhlášení výsledků utekla do šatny.

Také druhý titulový zápas večera – o Mezinárodní titul ČUBP (Česká unie boxerských profesionálů) – skončil vítězstvím domácí boxera. Jaromír Soukup v něm technickým k.o. porazil Bělorusa Dmitrye Kutase. Vrchol večera přišel vzápětí, když se v nádherné boxerské bitvě utkali Gruzínec Sandro Siprošvili a Čech David Vicena. Vítězem vyrovnaného a otevřeného klání se u bodových rozhodčích stal dynamičtější Siprošvili, zaslouženého potlesku se dočkali oba borci.