Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Bratři Niedermayerové se radují ze Stanley Cupu

Sport

  8:09
ANAHEIM - Hokejisté Anaheimu slaví jedinečný úspěch. V pátém utkání play-off NHL porazili Ottawu 6:2 a poprvé ve čtrnáctileté historii klubu získali Stanley Cup.

Úplně nejvíc si však Scott Niedermayer (vpravo) cenil toho, že mohl ke svému čtvrtému ligovému titulu dokráčet po boku svého bratra Roba. foto: ČTK

Hokejisté z Kalifornie, kteří porazili Ottawu 4:1 nazápasy, dali tak zapomenout na nevydařené finále z roku 2003, kdy se šampionem stalo po sedmizápasové bitvě mužstvo New Jersey Devils. Ze západního pobřeží na podobný úspěch dosáhl naposledy tým Victoria Cougars v roce 1925.

New Jersey před čtyřmi lety i Anaheim v letošním roce přitom k triumfu dovedl tentýž hokejista: obránce Scott Niedermayer. Po rozhodujícím utkání s Ottawou navíc třiatřicetiletý kapitán Ducks obdržel Conn Smythe Trophy pro nejlepšího hráče vyřazovacích bojů a rozšířil tak svou hojnou sbírku trofejí.

Moci to předat bráchovi, to je jako sen
"Podařilo se mi dokázat víc, než jsem kdy doufal. Ale mám ohromné štěstí, že jsem mohl hrát se spoustou skvělých hokejistů, spoluhráčů, přátel. Základem úspěchu v play off je důvěra v druhé a zároveň vůle vydat ze sebe pro ně to nejlepší," řekl Niedermayer.

Úplně nejvíc si však Niedermayer cenil toho, že mohl ke svému čtvrtému ligovému titulu dokráčet po boku svého bratra Roba. Sourozenecká dvojice naposledy slavila zisk Stanley Cupu v roce 1983, kdy slavný pohár získali bratři Brent a Duane Sutterovi v dresu New Yorku Islanders.Obránce Francois Beauchemin s jedinečnou trofejí.

Poté, co Scott převzal trofej od komisionáře NHL Garyho Bettmana a ukázal ji fanouškům, předal ji právě Robovi. "Moci to předat bráchovi, to je jako sen. Jeden z největších okamžiků mé kariéry," prohlásil šťastný kapitán Anaheimu.

Finský blesk se v 37 letech také dočkal
Prvního triumfu v zámořské NHL se dočkal další veterán v dresu Kačerů: finský útočník Teemu Selänne. Téměř sedmatřicetiletý legendární forvard čekal na svůj první Stanley Cup od roku 1992, kdy vstoupil do zámořské soutěže. "Neuvěřitelný pocit. Na tuhle chvíli jsem čekal dlouho. Přiznám se, že občas jsem začínal pochybovat, zda to vůbec někdy přijde. Jsem velice pyšný na své spoluhráče. Byli jsme všichni jako bratři, všichni jsme měli společný sen," svěřil se Selänne.

Naprostá spokojenost vyzařovala i z kouče vítězného týmu Randyho Carlylea. "Naši hráči pracovali velmi tvrdě. A způsob, jakým se dnešní zápas vyvíjel... V klíčovém utkání jsme soupeři dovolili 13 střel na bránu, a to myslím vypovídá samo za sebe. Za to si hráči zaslouží uznání. Šli do toho naplno, vybojovali spoustu soubojů a v pravý čas dokázali skórovat," pochválil své svěřence Carlyle.

Hráči Ottawy naopak neskrývali hluboké zklamání. "Právě teď se cítím hrozně prázdný. Nenávidím porážky. Je těžké dojít tak daleko a nakonec neuspět. Ale porazil nás lepší tým," prohlásil kapitán Senátorů Daniel Alfredsson. "Je to frustrující. Hlavně v ofenzivě máme na víc, než co jsme předvedli," doplnil jej Dany Heatley.
Autor: