Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Brazílie ukázala svou fotbalovou sílu

Sport

  19:58
PEKING - Brazilští, argentinští a italští fotbalisté vyhráli v Číně i své druhé zápasy a s předstihem postoupili do čtvrtfinále olympijského turnaje. Při výhře Brazílie nad Novým Zélandem 5:0 se blýskl dvěma góly Ronaldinho.

Brazilci se radují z úvodní trefy Andersona. foto: AFP

Argentinci, kteří obhajují zlato z Atén, čekali v utkání s Austrálií na vítězný gól Lavezziho až do 77. minuty. Italové pak přehráli Korejskou republiku především díky brankám z první půle.

Novozélanďané odolávali jednomu z nejvážnějších uchazečů o titul jen do čtvrté minuty, kdy našel cestu do jejich sítě Anderson z Manchesteru United. Ještě do přestávky přidal druhý gól Pato.

Velké chvíle jeho nového spoluhráče z AC Milán Ronaldinha přišly po přestávce. Největší hvězda "Kanárků" zvýšila z přímého kopu na 3:0, za šest minut si došla pro penaltu a také ji sama proměnila. To už se zápas změnil v jednostrannou exhibici, kterou dovršil těsně před koncem pátým gólem Sobis.
    "Byl to úžasný den," rozplýval se Ronaldinho po utkání s týmem, jenž má ve svém středu pouze tři profesionály a zbytek tvoří univerzitní studenti. "Kvůli tomu, co se všechno stalo, kvůli mému výkonu, kvůli tomu, že jsme postoupili. Atmosféra je tu skvělá, hrozně pomáhá," uvedl osmadvacetiletý záložník, jehož podle vedení brazilského svazu přemohly emoce natolik, že nebyl schopen dalších komentářů.

Argentinci i tentokrát nasadili všechny své trumfy včetně Messiho a Riquelmeho, ale dlouho se nemohli prosadit proti houževnaté australské obraně. Jen Messi zahodil tři vyložené šance. Až třináct minut před koncem ho v roli střelce zastoupil neapolský útočník Lavezzi.

Italové zatím procházejí turnajem hladce, když po výhře 3:0 nad Hondurasem přehráli stejným výsledkem i Koreu. Již po 16 minutách otevřel skóre útočník Rossi, který se trefil i v předchozím zápase. Po půlhodině hry pak výhru pojistil jeho kolega z útoku Rocchi, který je ve třiceti letech nejzkušenějším hráčem italského výběru. Italové si pak v klidu hlídali jistotu postupu, kterou ještě třetí brankou stvrdil Montolivo.

Hrdinou dne byl nizozemský záložník Geralt Sibon, který v třetí minutě nastavení zařídil remízu 2:2 s USA. Hráči "oranjes" brzy vedli po trefě liverpoolského Babela. Po změně stran však Američané zápas otočili, když vedoucí branku měl na svědomí střídající Altidore, který v létě posílil španělský Villarreal. Nizozemci tak čelili hrozbě brzkého vyřazení, ovšem v nastaveném čase si míč k přímému kopu postavil Sibon a vyrovnal.

Z prvních výher se radovaly africké týmy. Kamerun zdolal Honduras 1:0, Nigérie zvítězila nad Japonskem 2:1 a Pobřeží slonoviny si poradilo se Srbskem 4:2. Nigerijským hrdinou byl Obinna, hrající druhou italskou ligu za Chievo, který jeden gól dal sám a druhý připravil. Kamerunu zajistil body střelou z dálky Mbia z francouzského klubu Rennes.

Skupina A (Šanghaj):
Argentina - Austrálie 1:0 (0:0)
Branka: 77. Lavezzi.


Srbsko - Pobřeží slonoviny 2:4 (1:2)
Branky: 15. Mrdakovič, 90. Rakič - 4. Cissé, 24. vlastní Rajkovič, 70. Kalou, 90.+3 Gervinho.


Skupina B (Tchien-ťin):
Nigérie - Japonsko 2:1 (0:0)
Branky: 58. Obinna, 74. Anichebe - 79. Tojoda.


USA - Nizozemsko 2:2 (0:1)
Branky: 64. Kljestan, 72. Altidore - 17. Babel, 90.+3 Sibon.

Skupina C (Šen-jang):
Nový Zéland - Brazílie 0:5 (0:2)
Branky: 55. a 61. z pen. Ronaldinho, 4. Anderson, 34. Pato, 90. Sobis.

Belgie - Čína 2:0 (1:0)
Branky: 8. Dembele, 80. Mirallas. ČK: 53. Tchan Wang-sung, 64. Č' Čeng (oba Čína).


Skupina D (Čchin-chuang-tao):
Kamerun - Honduras 1:0 (0:0)
Branka: 74. Mbia.


Itálie - Korejská republika 3:0 (2:0)
Branky: 16. Rossi, 31. Rocchi, 90. Montolivo.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...