Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Brazilskou reprezentaci povede Dunga

Sport

  8:07
RIO DE JANEIRO - Kapitán mistrů světa z roku 1994 Carlos Dunga byl dnes jmenován novým trenérem národního týmu fotbalistů Brazílie. Na své internetové stránce to uvedla brazilská fotbalová federace.

Slavné foto: AFP

Podle ní bývalý vynikající záložník souhlasil po dvouhodinové schůzce s dohodnutými podmínkami. Bližší podrobnosti nebyly zveřejněny.

Dvaačtyřicetiletý Dunga nahradí ve funkci Carlose Alberta Parreiru, který ve středu odstoupil a podle všeho zamíří na lavičku Jihoafrické republiky, pořadatele příštího mistrovství světa. Na letošním šampionátu v Německu vypadli obhájci titulu Brazilci ve čtvrtfinále s Francií.

"Nastupuji se stejným odhodláním, které jsem v reprezentaci míval jako hráč. Základem pro každého, kdo chce nosit brazilský dres, bude motivace a vůle vítězit," prohlásil nový kouč, vlastním jménem Carlos Caetano Bledorn Verri, který poprvé povede národní mužstvo 16. srpna v přípravném utkání v Oslu proti Norsku.

Média označila krok brazilských funkcionářů za překvapivý, neboť Dunga zatím nemá žádné trenérské zkušenosti. Jako o Parreirových nástupcích se spekulovalo spíše o Vanderlei Luxemburgovi a Paulu Autuorim. Předseda federace Ricardo Teixeira vysvětlil volbu Dungovým "entuziasmem", protože fanoušci prý volali právě po takovém typu kouče.

Jeho úkolem by mělo být vybudovat tým pro MS 2010 a 2014, které by měla hostit právě Brazílie.
Autor: