Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Britští politici a sportovci orodují za rytířství pro krále F1. Nikoho jsem nezachránil, reaguje Hamilton

Britský jezdec formule 1 Lewis Hamilton. foto: Reuters

Londýn - Jeden z nejúspěšnějších britských sportovců. Nejlepší závodník v historii formule 1. I taková slova uznání si vysloužil Lewis Hamilton poté, co v neděli získal sedmý titul mistra světa a vyrovnal legendárního Michaela Schumachera. Jeho úspěchy neunikly ani členům britského parlamentu. Někteří z nich dokonce prosazují, aby byl pětatřicetiletý pilot oceněn šlechtickým titulem rytíře.
  7:07

„Chceme, aby Lewis Hamilton obdržel národní uznání za své obrovské sportovní úspěchy. Věříme, že zrovna po této výborné sezoně nastal správný čas,“ řekl pro BBC Sir Jeffrey Donaldson, jeden z předsedů skupiny poslanců podporující formuli 1. (The All-Party Parliamentary Group on Formula 1, pozn. red.)

Britský jezdec formule 1 Lewis Hamilton.
Britský jezdec formule 1 Lewis Hamilton.

Její členové poslali dopis premiéru Borisi Johnsonovi, kterého žádají, aby předložil záležitost královně Alžbětě II. Britští politici tímto krokem navázali na Davida Richardse, mistra světa v rallye z roku 1981 a v současnosti ředitele organizace Motorsport UK.

„Británie po mnoho let vedla svět ve strojírenství F1 a vychovala celou řadu skvělých jezdců. Nyní můžeme oslavit toho nejlepšího z nich. A neexistuje vhodnější způsob, než mu udělit rytířství. Lewis je globální ikonou a jediným jezdcem tmavé pleti v historii F1. Jeho příběh je neuvěřitelným příkladem obětavosti, dovedností a odhodlání,“ stálo v Richardsově dopisu na Downing Street.

Najdou se však i tací, kteří podobný názor nesdílí. Hamilton žije v Monaku a už v minulosti musel čelit kritice za to, že ve své domovině neplatí daně. Podle Richardse je ale suverén formule 1 subjektem srážkové daně v devíti zemích po celém světě a daňové přiznání podává ve čtyřech z nich.

Rodák ze Stevenage byl navíc minulý rok zařazen mezi 5000 největších plátců daní napříč Spojeným královstvím. „Proto by bylo naprosto nesprávné, kdyby se Lewisovi odepřela možnost ocenění za historické úspěchy jen na základě toho, kde se rozhodl žít a pracovat, nebo proto, že ohledně jeho daňové situace došlo k nedorozumění,“ napsal Richards.

Přednost pro neznámé hrdiny

Hamilton je členem Řádu britského impéria už od roku 2008. Tehdy měl za sebou první vyhranou sezonu ve formuli 1 a od Jejího Veličenstva obdržel státní vyznamenání MBE. (The Most Excellent Order of the British Empire, pozn. red.)  

Pokud by se stal Sirem, zařadil by se mezi závodnické legendy, jakými byli Frank Williams, Stirling Moss, Jackie Stewart a další. Suverén posledních ročníků F1 bere tuto možnost jako neopakovatelnou poctu, ale snaží se zůstat nohama na zemi.  

„Když o tom přemýšlím, myslím na svého dědečka, který sloužil naší vlasti ve válce. Myslím na sestry a lékaře, kteří zachraňují životy v těch nejtěžších časech. Myslím na všechny ty neznámé hrdiny. A já sám na sebe takhle nenahlížím. Nikoho jsem nezachránil. Jediné, co mohu říct, je to, že když stojím na pódiu a poslouchám státní hymnu, cítím se velmi hrdý,“ uvedl britský pilot.

Sportovní svět Hamiltona podporuje. „Existuje nějaký důvod, proč mu rytířský řád neudělit? Zaslouží si ho více než některé, již oceněné osobnosti,“ řekl pro BBC Radio 5 Live bývalý jezdec formule 1 David Coulthard. S gratulacemi k fantastické sezoně přispěchali také Jenson Button, Nico Rosberg nebo fotbaloví veteráni Gary Lineker a Rio Ferdinand.

„Lewis je rocková hvězda. Dřív sice nebyl tak vybroušeným jezdcem, ale na to, co předvádí v poslední době, můžu říct jen: wow,“ uvedl pro Sky Sports Peter Bonnington, závodní inženýr a jeden z nejbližších spolupracovníků britského jezdce.

Bono, jak se Bonningtonovi přezdívá, vzhledem k zdravotním problémům nevyloučil svůj konec u Mercedesu. Nejistá je také budoucnost šéfa stáje Tota Wolffa. I proto Hamilton zatím protahuje jednání o nové smlouvě. Nedávno se sice zmínil o možném loučení s formulí 1, ale jeho slova po nedělní Velké ceně Turecka naznačují opak.

„Tento rok byl opravdu netradiční. I díky situaci okolo koronaviru a hnutí Black Lives Matter jsem dostal novou motivaci. Existuje řada organizací, které zavírají oči před tím, co se po celém světě děje. Za nutné změny ve společnosti musíme i nadále bojovat. Pohání mě to i při závodech. Znovu jsem v sobě našel oheň.“

Překonání Michaela Schumachera představuje pro Hamiltona tu největší motivaci. Pokud bude i nadále tak dominantní, formule 1 pozná za rok nového, tentokráte už absolutního vládce.

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...