Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Bříza na nás kvůli prohrám neřval

Sport

  11:56
PRAHA - Nálepku extraligový Jaromír Jágr odmítá. Připouští ale, že nejlepší hokejový věk začíná až po třicítce. Nejproduktivnější hráč O2 extraligy Jaroslav Hlinka překročí magickou věkovou hranici přesně za osm dní a narozeniny se chystá oslavit především s rodinou. Sparťanskému útočníkovi tak popřeje i František Výborný - jeho kouč a tchán v jedné osobě.

Jaroslav Hlinka foto: Tomáš KristLidové noviny

* LN Neznervózňuje vás blížící se třicítka?
(usmívá se) Těžko nad tím budu lomit rukama.

* LN Podle vašich statistik se evidentně cítíte velmi dobře.
To je fakt. Zdá se, že přicházím do toho nejlepšího období. Moc jsem tomu sice nevěřil, ale hokejový vrchol se asi vážně objevuje po třiceti. Stačí se podívat na kluky v NHL, jako je třeba Martin Straka nebo Martin Ručinský. Podle mého začali předvádět nejlepší hokej až v tomhle věku. Je ale pravda, že teď mluvím o tom, jak se cítím super, ale najednou přijde nějaká krize a já budu zase vyprávět, jak je to pro hokejistu hrozný věk.

* LN Máte už naplánováno, jak to se spoluhráči oslavíte? Od lídra týmu se asi bude čekat něco extra.
Narozeniny strávím s reprezentací, něco vymyslím, až bude nějaká pauza.

* LN Zatím není o nejproduktivnějším hráči sezony vůbec sporu. Těší vás to?
Prostě se mi v jedné části dařilo, ale sezona je dlouhá. Může se přihodit spousta věcí.

* LN Vítězství v kanadském bodování patří ve světě k nejprestižnějším věcem. Vás nezajímá?
Chci být hlavně platný týmu a nejplatnější jsem, když dávám góly. Nezajímá mě ale, jak kdo bodoval, soustředím se na sebe.

* LN Nespočítal jste si ještě ani, o kolik bodů jste přišel kvůli zrušení druhých asistencí?
Když je nepřipisují, tak je nepřipisují. Tím to hasne. Je to ale hrozná škoda, protože všude jinde se počítají obě nahrávky. Když se pak někdo podívá na vítěze v Česku a na vítěze jinde v Evropě, může to vyznít tak, že nejsme až zase tak šikovní hráči. Těžko se pak vysvětluje lidem okolo, proč nejlepší Čech má dejme tomu bod na zápas a ostatní třeba bod a půl.

* LN Škodí to hodně pověsti extraligových hráčů?
Je to sice vyloženě jen můj názor, ale řekl bych, že ten kredit se může trošku snížit.

* LN Sparta je už druhou sezonu po sobě ve zvláštní situaci. Naposledy jen tak tak pronikla do play off, ale Jan Marek vyhrál soutěž produktivity. Teď ho můžete napodobit, ale tým přitom rozhodně neválcuje jednoho soupeře za druhým.
Nemám k tomu žádné vysvětlení. Nechtěl bych být každopádně na špici bodování, kdyby se měla Sparta potácet dole v tabulce. Něco jiného jsou osobní statistiky, úplně něco jiného pak statistiky mužstva. A mně jde o to mužstvo. Nemůžu mít přece radost z toho, že ve čtyřech prohraných zápasech v řadě udělám šest bodů. To nejde.

* LN Tahle vaše nepříznivá bilance vás stála první místo. Reagoval na to už nějak nový generální manažer Petr Bříza?
Oficiálně ještě nebyl v kabině, aby k nám promluvil nebo nás seřval. Jeho kritické názory se k nám ale určitě donesly.

* LN Před šatnou vám visí slogan Tady bydlí mistři. Přitom jste momentálně až šestí. Zůstalo vůbec v týmu něco z toho mistrovského ducha?
Když nám vyloženě teklo do bot, dokázali jsme se semknout. I když jsme třeba nevyhráli, byla vidět bojovnost, tedy to, co nás zdobilo v play off. Tohle nám zůstalo. Jinak je ale mistrovská sezona pryč, hraje se o nový titul.

* LN Druhý finalista je na tom ale ještě hůř. Slavia dokonce poznala, jaké je to na poslední příčce. Bylo to pro vás škodolibé zadostiučinění? Rivalita mezi oběma kluby je obrovská.
Bral jsem to tak, že Slavia se zvedne. Nikoho jsem kvůli tomu nehecoval. Jejich výsledky neodpovídají kvalitě týmu, takže jsem byl zvědavý, kdy to konečně protrhnou. My to měli zase úplně opačně. Začali jsme špatně, pak přišlo období výher a najednou jsme vedli tabulku.

* LN Po čtyřech letech strávených ve Švýcarsku a Rusku prožíváte první kompletní sezonu v extralize. Užíváte si to?
Je to něco jiného a musím přiznat, že mnohem hektičtějšího než v cizině. Tam jsem byl víc v klidu. Jenže tady je zase mnohem větší sranda.
Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!