Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Brněnské basketbalistky získaly jedenáctý titul

Sport

  19:45
Brno - Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno získaly jedenáctý ligový titul za sebou. V třetím finálovém zápasu dnes doma porazily USK Praha 83:59 a sérii vyhrály jednoznačně 3:0.

Romana Hejdová se snaží proniknout přes bránící Terezu Peckovoou. foto: ČTK

Jedenáct let je scénář nejvyšší domácí basketbalové soutěže neměnný. Hráčky Gambrinusu Brno nemají rovnocenného soupeře a dnešní třetí výhrou v poměru 83:59 nad USK Praha si zajistily opět mistrovský titul. V historicky nejúspěšnější sezoně tak vyhrály již třetí trofej. Tu nejcennější z Evropské ligy vybojovaly před třemi týdny, jedenácté prvenství v Českém poháru si zajistily již v březnu. Letošní domácí sezona se od těch minulých příliš nelišila. Klub z brněnské čtvrti Žabovřesky vyhrál všechny zápasy základní části, ve vyřazovacích bojích mu příliš starostí nenadělaly ani hráčky pražských klubů Slovanky, Sparty a USK.

Naposledy se musely v domácí soutěži Jihomoravanky sklonit před dnešními finálovými soupeřkami před více než osmi lety, v únoru 1998 jim podlehly 71:86. Od té doby natáhly vítěznou šňůru na 240 utkání. Ve zkušeném brněnském týmu se tradičně objevují jak české juniorské a seniorské reprezentantky, tak kvalitní zahraniční posily. Dlouholetý kouč
Jan Bobrovský měl letos k dispozici šest mistryň Evropy z loňského roku, dvojici slovenských basketbalistek Zuzanu Žirkovou a Alenu Kováčovou a také dvě Američanky.
Vždy usměvavá DeLisha Miltonová byla jednou z nejlépe střílejících a doskakujících hráček jak domácí, tak Evropské ligy. Nykesha Salesová sice nejprve zůstávala dlužna své pověsti jedné z nejlepších hráček zámořské WNBA, ale v klíčových pasážích finále Evropské ligy prakticky sama rozhodla drama s ruskou Samarou.

Do samostatné české ligy vstoupil klub ve snaze navázat na úspěch brněnského basketbalu z roku 1951, kdy BK Žabovřesky získal první mistrovský titul. V premiérové sezoně mezi českou elitou si družstvo pod názvem BK Drakr počínalo nadmíru dobře, obsadilo třetí pozici a vedení ihned vyhlásilo atak na mety nejvyšší. Před sezonou 1995/96 přišla na Moravu řada posil v čele se zkušenou reprezentantkou Irmou Valovou a litevskou rozehrávačkou Loretou
Berukstieneovou. Obě se staly vůdčími postavami nadcházejících let. V tomto roce také oplatilo Brno pražskému USK finálovou prohru z předešlé sezony a poprvé se usadilo na domácím trůnu. Od té doby už na nejvyšší stupínek nikoho nepustilo.

Od roku 1997 sponzoruje tým ze Žabovřesk plzeňský pivovar Gambrinus. Od té doby slaví tým pravidelně mistrovské tituly a dělá čest českému basketbalu v Evropě. Do závěrečného turnaje Evropské ligy se probojoval již šestkrát, letos si připsal vysněné prvenství.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!