Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Brückner: Hráli jsme lépe

Sport

  14:07
PRAHA - Další vlna mediální kritiky se valí na trenéra rakouské fotbalové reprezentace Karla Brücknera. Jeho svěřenci doma podlehli ve středečním přípravném utkání Švédsku 0:2 a český kouč si s týmem připsal čtvrtou porážku z posledních pěti zápasů. Zatímco rakouské publikum nespokojeně pískalo, Brückner tvrdil, že jeho svěřenci hráli lépe než v předchozích duelech.

Unavený výraz Karla Brücknera vypovídá o všem. foto: ČTK

"Rozhodně byl tohle lepší výkon než proti Srbsku," porovnal kouč středeční utkání s posledním loňským vystoupením ve světové kvalifikaci, které Rakušané prohráli 1:3. Brückner se s hráči shodl, že úvod zápasu domácímu týmu poměrně vyšel.

"Výkon v prvním poločase byl dobrý, pustili jsme Švédy do jediné šance. Ale v klíčových situacích byl soupeř lepší. Švédsko je prvotřídní evropský tým. Tři šance, dva góly. To je skvělá produktivita," poznamenal Brückner.

Olomoucký trenér dobře věděl, kde Rakušany tlačí bota. "Závěry jsou naše slabina. Musíme pokračovat v práci," dodal český kouč měsíc a půl před pokračováním kvalifikace proti Rumunsku, kterého se ale už nemusí zúčastnit, protože tlak na jeho osobu s každým neúspěchem závratně stoupá.

O Brücknerově dalším osudu znovu taktně pomlčel nový prezident Rakouského fotbalového svazu Leo Windtner, jenž se ujme funkce 28. února, až ho formálně potvrdí mimořádná valná hromada. "Budu vybrán 28. února, proto nebudu zápas se Švédskem komentovat. Samozřejmě, že je to zklamání. Bylo by krásné, kdybychom vyhráli, čímž by se vylepšila atmosféra. Ale klíčové bude utkání proti Rumunsku, pak budeme hodnotit a analyzovat," prohlásil nadcházející šéf rakouského fotbalu.

Zatímco v Rakousku panuje velké napětí, Španělé si užívají jedno z nejlepších období v reprezentační historii. Jsou úřadujícími evropskými šampiony, vévodí žebříčku FIFA a navíc drží úctyhodnou sérii 29 zápasů bez porážky, kterou natáhli triumfem 2:0 nad silnou Anglií.

Více pozornosti než samotný výsledek poutal v Seville hostující David Beckham. Ten nastoupil v dresu Albionu ke 108. utkání a vyrovnal se na druhém místě historických tabulek slavnému Bobbymu Mooreovi. Před ním je už pouze gólman Peter Shilton se 125 reprezentačními starty.

"Vždycky jsem říkal, že bych byl poctěn být ve společnosti takových hráčů jako Sir Bobby Charlton nebo Bobby Moore. Dokud budu zdravý, budu si užívat fotbalu, a věřím, že budu ještě pokračovat," naznačil Beckham, že pro něj nemusí být Shiltonova bilance nedostižnou metou.

Středeční večer si užíval i legendární Diego Maradona. Druhý start na lavičce argentinské reprezentace proměnil v druhou výhru, která byla o to sladší, že se zrodila na půdě úřadujících vicemistrů světa Francouzů.

"Zatím je to extrémně pozitivní. Po dvaceti minutách jsme získali kontrolu nad držením míče, což bylo skvělé, protože jsme vlastně nemuseli bránit. Mám prostě fantastický tým. Probíráme spolu veškerou taktiku a hráči se podle ní řídí," pochvaloval si Maradona.

Na středeční utkání naopak nebudou vzpomínat v dobrém Němci, kteří před 42 tisíci diváků v Düsseldorfu po 73 letech prohráli s Norskem. V útlumu hrající Seveřané přitom vloni ani jednou nezvítězili. "Deset norských hráčů stálo za balonem, nebylo lehké je překonat. Ale my byli strašně pomalí a nedokázali si vytvořit příliš šancí. Nebyla to nezasloužená porážka, ale poučíme se, to můžu slíbit," řekl kouč Joachim Löw.

VÝSLEDKY PŘÁTELSKÝCH ZÁPASŮ:
Nikósie: Kypr - Slovensko 3:2 (1:0)

Branky: 32. Maragkos z pen., 74. Nicolau, 83. Okkas - 89. Jež, 90.+1 Jendrišek.

St. Antonio: Polsko - Wales 1:0 (0:0)
Branka: 80. Guerreiro.

Genk: Belgie - Slovinsko 2:0 (1:0)
Branky: 21. a 86. Van Buyten.

Marseille: Francie - Argentina 0:2 (0:1)
Branky: 40. Gutiérrez, 83. Messi.

Nikósie: Srbsko - Ukrajina 0:1 (0:1)
Branka: 16. Nazarenko.

Tel Aviv: Izrael - Maďarsko 1:0 (0:0)
Branka: 76. Benajun.

Belek: Estonsko - Kazachstán 0:2 (0:1)
Branky: 28. a 82. Baltijev.

Albufeira: Litva - Andorra 3:1 (1:0)
Branky: 44. Velička, 53. Šernas, 83. Kavaliauskas - 78. Lima z pen.

Limassol: Arménie - Lotyšsko 0:0

Antalya: Makedonie - Moldavsko 1:1 (0:0)

Branky: 54. Panděv - 60. V. Andronic.

La Manga: Lichtenštejnsko - Island 0:2 (0:1)
Branky: 28. Smárason, 48. Gudjohnsen.

Izmir: Turecko - Pobřeží slonoviny 1:1 (1:0)
Branky: 11. U. Gökhan - 90. Drogba.

Bukurešť: Rumunsko - Chorvatsko 1:2 (1:1)
Branky: 22. Marica - 29. Rakitič, 75. Kranjčar.

Pireus: Řecko - Dánsko 1:1 (0:0)
Branky: 61. Gekas - 49. Borring.

Ženeva: Švýcarsko - Bulharsko 1:1 (1:1)
Branky: 45. Huggel - 34. Popov.

Štýrský Hradec: Rakousko - Švédsko 0:2 (0:0)
Branky: 58. Elm, 63. Källström z pen.

Düsseldorf: Německo - Norsko 0:1 (0:0)
Branka: 63. Grindheim

Rades: Tunisko - Nizozemsko 1:1 (0:0)
Branky: 66. Saihi - 61. Huntelaar.

Faro: Portugalsko - Finsko 1:0 (0:0)
Branka: 79. C. Ronaldo z pen.

Sevilla: Španělsko - Anglie 2:0 (1:0)
Branky: 36. Villa, 82. F. Llorente.

Autor: