Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Bryant selhal v poslední vteřině, Orlando v ostré řeži zdolalo Lakers

Sport

  10:21
NEW YORK - Basketbalisté Orlanda Magic v sestavě s hvězdným "Supermanem" Dwightem Howardem složili v repríze posledního finále NBA kalifornský celek L.A.Lakers 96:94. Domácí po celou dobu velmi tvrdému utkání vládli, přesto mohl v poslední vteřině poslat duel do prodloužení Kobe Bryant. Svou střelou ale obroučku minul. Lakers poprvé po třech letech prohráli třetí utkání v řadě.

Zklamaný Kobe Bryant. foto: Reuters

Bylo to nádherné basketbalové představení. Plné tvrdých soubojů, vtipných glos trenérů, krásných košů i infarktového průběhu. K němu přitom ani nemuselo dojít. Domácí Orlando Magic, které hostilo své přemožitele z poslední finálové série, ještě v průběhu třetí čtvrtiny vedlo o dvanáct bodů.

Jenže unaveným hostům, kteří odehráli během venkovního tripu třetí zápas během čtyř dnů, se povedl nástup do poslední čtvrtiny. V té chvíli zafungovala taktika: vše na Kobeho. Jeden z nejlepších basketbalistů současnosti dal v poslední čtvrtině 18 ze svých 34 bodů. Při poslední střele v poslední vteřine duelu ale překvapivě selhal. A hned poté, co zjistil, že minul zamířil zklamán do kabiny.

"Poslední dva zápasy jsme nehráli s nutností bojovat, tentokrát ano. Fakt jsme dřeli, jen jsme občas zaspali v defenzivě," prohlásil po duelu jedenatřicetiletý Bryant. To domácí se ještě dlouho po duelu radovali se svými fanoušky. Aby ne, poprvé od loňské finálové porážky dostali šanci na reparát, a uspěli. A s jídlem roste chuť. 

"Pořád slyšíte jen Lakers a Cleveland. Lidé mohou chtít vidět ve finále kohokoliv, ale bude tam ten, který vyhraje v play off nejvíc zápasů. A snad to budeme my," prohlásil nejlépe doskakující hráč soutěže Dwight Howard, jenž k výhře Orlanda přispěl 15 body a 16 doskoky. Přezdívku "Superman" opět několikrát potvrdil.

Howard dohrával zápas s pěti osobními chybami, stejně jako hostující pivot Paul Gasol. Oba kohouti se do sebe několikrát během duelu ostře pustili, Howard v jednu chvíli španělského soupeře málem svlékl z dresu. Druhou dvojicí, která si měla co říct byla i druhá hvězda hostí Bryant a domácí dříč Matt Barnes. Účty obou soupeřů tak zůstávají otevřené...