Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Byl to pro mě úspěšný rok, říká Rosický

Sport

  9:45
PRAHA - Prožívá báječný podzim. Září v Arsenalu, reprezentaci vede neomylně na EURO 2008. Není divu, že se záložník Arsenalu Tomáš Rosický stal vítězem podzimí části ankety o Zlatý míč 2006/2007.

Tomáš Rosický zdraví fanoušky Arsenalu. foto: AFP

Co pro vás úspěch v anketě, byť v její polovině, znamená?
Určitě mě těší, beru ji jako názor skupiny lidí, v tomto případě novinářů, kteří se fotbalem zabývají.

Pro koho byste hlasoval vy?
To je těžké. Několik kluků mělo opravdu dobrý podzim, jiní měli smůlu na zranění, jako Petr Čech. Hlas bych dal asi Ujfimu (pozn. – obránce Tomáš Ujfaluši), v reprezentaci si počínal výborně, stejně tak ve Fiorentině.

Ve středu jste se měl vrátit po zranění do sestavy Arsenalu. Kvůli mlze se ale v Liverpoolu nehrálo. Byl jste stoprocentně připraven?
Ano, jsem už v pohodě. Věřím, že mi to vydrží co nejdéle. Začala totiž šílená série, během měsíce nás čeká deset zápasů. Hrát jsem mohl už v sobotu proti Portsmouthu, ale trenér Wenger mi dal volno, abych se připravil na Liverpool. Bohužel přišla mlha.

Během podzimu jste prodělal dvě svalová zranění. Není to příliš?
Je to fakt trochu moc. Přemýšlel jsem, jestli někde nedělám chybu. Utěšuju se tím, že je to důsledek velkého zatížení. Po fotbalové stránce jsem se zadaptoval rychle, tělo si ale zvyká pomaleji.

To je rozdíl mezi německým a anglickým fotbalem tak značný?
Je hodně velký. V Anglii se hraje celý zápas ve vysokém tempu. Musíte mít výbornou techniku a umět ji uplatnit ve velké rychlosti. Jinak nemáte šanci.

Už jste si zvykl na život v Anglii?
S tím jsem neměl nikdy potíže, dobře jsem zapadl i do mužstva. Jediné, co mě mrzí, je, že jsem dal na podzim jen jeden gól.

Nelitujete, že Vánoce strávíte mimo domov?
Vůbec ne, rodiče s bráchou Jirkou jsou už v Londýně, Vánoce budeme mít české. I když u příprav asi moc nebudu. Na Štědrý den dopoledne budu s Arsenalem trénovat, v Anglii se totiž slaví Vánoce až pětadvacátého.

Jaký byl pro vás rok 2006 po sportovní stránce?
Byl z mého pohledu úspěšný. I přes dílčí zdravotní problémy a nepříliš vydařené mistrovství světa. Jaro v Dortmundu mi vyšlo, v létě se mi splnil sen přestupem do Arsenalu. Zahrál jsem si na šampionátu v Německu, jen škoda, že jsme tam nevydrželi déle. A podzim byl ještě lepší. Chytil jsem se v Arsenalu, s reprezentací jsme výtečně rozehráli kvalifikaci o EURO.

S jakým předsevzetím půjdete do roku 2007?
S jediným přáním – aby mi vydrželo zdraví. Jsem přesvědčený, že s ním už všechno zvládnu. Protože fotbalově se troufám měřit s kýmkoli.

Autor: