Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Bylo to jako bombardování

Sport

  9:29
PRAHA - Když rozhodčí Franěk kvůli řádění fotbalových chuligánů v 65. minutě poprvé přerušil pražské derby, sparťanský kapitán Tomáš Sivok (24) myslel, že už se souboj prvního s druhým nedohraje. "Čekal jsem, že se to uklidní, když do hlediště naběhne policie, ale nestalo se. Proto jsem se šel ptát rozhodčího, jestli zápas ukončí. Řekl, že se bude jen nastavovat,“ říkal po utkání se Slavií Sivok.

Tomáš Sivok (uprostřed) s kapitánskou páskou. foto: René Volfík, ČTK

Zažil jste něco takového v Itálii?
Ne, přiznám se, že ne.

Měl být zápas předčasně ukončen?
To není otázka pro mě. Ale pokud se nedal udržet klid, tak k tomu asi mělo dojít.

Jak jste výtržnosti fanoušků vnímal ze hřiště?
Připadal jsem si jako uprostřed bombardování. Nebylo to pro nás nic příjemného, potřebovali jsme dohnat jednobrankovou ztrátu, jenže hra se neustále kouskovala.

Měla Sparta na vítězství?
Myslím si, že ano. Dokázali jsme vyrovnat, jenže pak jsme hráli příliš opatrně. Možná jsme byli spokojení s tím bodem. Kdybychom se víc snažili, mohli jsme na Strahově vyhrát.

Ze začátku to přitom vypadalo, že vyhrát nechcete ani vy, ani domácí.
Byla to opatrnost, my i slávisté jsme si uvědomovali, že remíza pro nikoho nic neřeší. Nechtěli jsme tady prohrát, aby se nezvětšila naše ztráta. Jsem zklamaný, že jsme si v posledních dvaceti minutách nedokázali vytvořit větší tlak.

Je pro vás remíza ztrátou?
To ne, bod je dobrý. Slavia také všechny zápasy nevyhraje.

Zvedli jste si tedy sebevědomí?
Derby je o psychice. Kdyby Slavia vyhrála, bylo by to pro nás horší, ale takhle je situace stejná.

Dá se nyní odhadnout, kdy se rozhodně o titulu?
Kdyby se tak stalo až v posledním kole a my byli první, určitě by to bylo zajímavé pro diváky. Je vidět, že liga neztrácí atraktivní náboj. Derby je důkazem, že fotbal lidi táhne. Kdyby nebouchaly ty petardy, atmosféra by byla skvělá.

Autor: