Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Cancellara ovládl prolog Tour de France

Tour de France

  18:06aktualizováno  19:17
LUTYCH - Prolog 99. ročníku cyklistického závodu Tour de France vyhrál v Lutychu Švýcar Fabian Cancellara ze stáje RadioShack a přidal už pátý triumf v úvodní jízdě slavného závodu. Druhého Brita Bradleyho Wigginse a třetího Francouze Sylvaina Chavanela dokázal na krátké šestikilometrové trati porazit o sedm vteřin. Obhájce celkového vítězství Australan Cadel Evans dojel třináctý.

Fabian Cancellara foto: Reuters

"Je to fantastický začátek - už zase! Udělal jsem pro to všechno, co jsem mohl, jako to dělám pokaždé. Je to skvělý pocit a navíc je výhodné, že z nás spadne nervozita a tlak," řekl Cancellara, který trať absolvoval průměrnou rychlostí 53 kilometrů v hodině a triumf věnoval své těhotné manželce.

Časovku dlouho vedl Chavanel, kterého sesadil jen o 42 setin sekundy rychlejší Wiggins. Všechny ostatní ale nechal nakonec daleko za sebou švýcarský favorit a navázal na své triumfy z let 2004, 2007, 2009 a 2010.

V prvním případě se Cancellara do žlutého trikotu oblékl rovněž v belgickém Lutychu, radoval se i v Londýně, Rotterdamu a Monaku. "Je fenomenální vyhrát tu po osmi letech. Vždyť od té doby se toho stalo tolik. Jsem moc pyšný, zvlášť po tom, co se mi v této sezoně stalo," připomněl dubnový vážný pád.

Jednatřicetiletý olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa si tehdy v časovce při závodu Kolem Flander na čtyřikrát zlomil klíční kost. Vrátil se však ve skvělé formě, kterou bude chtít po Tour potvrdit i na olympijských hrách v Londýně. Tam bude obhajovat zlato a stříbro z Pekingu.

Smůlu měl dnes mistr světa v časovce Němec Tony Martin: zastihl ho defekt a kvůli výměně kola zaostal v cíli o 23 vteřin za vítězem a zařadil se na 45. pozici.

Hincapie jede Tour už posedmnácté

Smůlu měl dnes mistr světa v časovce Němec Tony Martin: zastihl ho defekt a kvůli výměně kola zaostal v cíli o 23 vteřin za vítězem a zařadil se na 45. pozici.

Ve dvaadvacátém nejlepším čase projel cílem Američan George Hincapie, který se ve své poslední sezoně kariéry vydal na trať Tour už posedmnácté. V počtu účastí se osamostatnil na prvním místě historické tabulky před Nizozemcem Joopem Zoetemelkem.

V neděli čeká 198 jezdců na Tour bezmála dvousetkilometrová první etapa z Lutychu do Seraingu.

Autor: