Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Čech: Sezona bude jeden velký vrchol

Sport

  10:57
LONDÝN/PRAHA - V Anglii se o víkendu rozjíždí nová fotbalová sezona. Hned na jejím začátku může Petr Čech (25) dosáhnout další bájné mety. Pokud brankář Chelsea v neděli proti Birminghamu neinkasuje, zaokrouhlí počet vychytaných nul v kariéře na rovnou stovku.

Petr Čech foto: Majstr Jiří ČTK

„Asi se stanu nejmladším členem klubu stovkařů,“ pousmál se český reprezentant při včerejším telefonickém rozhovoru s českými novináři.

* Znamenala by pro vás stá nula výrazný milník?

Ještě nedávno jsem o tom nic netušil. Teď doufám, že přijde co nejdřív. Takový počet potěší, někteří gólmani o ni bojují celou kariéru, a nepodaří se jim to.

* Budete vůbec pro úvodní ligové kolo fit? Některá anglická média spekulují, že máte zraněnou ruku...

Dnes jsem po dlouhé době viděl zase noviny a docela dobře jsem se pobavil. Při nedělním Superpoháru mi sice na ruku upadl Rooney, ale vyšetření prokázalo, že je všechno v pořádku.

* Mrzí vás hodně neúspěch v anglickém Superpoháru?

Petr Čech v zápase proti Liverpoolu.Každá porážka mrzí, i když zrovna tento pohár je ze všech dostupných ten nejméně cenný. O triumfu Manchesteru rozhodly penalty a to je vždycky loterie.

* Na penaltový rozstřel jste si svlékl helmu, která vám chrání hlavu od loňského zranění. Odložíte ji v následující sezoně natrvalo?

Ne, bez helmy jsem odchytal jen penalty. Nehrozil žádný kontakt s hráči a nikdo při nich nedává takové rány, aby to mohlo ohrozit moje zdraví.
Pokračování na straně 18

* Jaké jsou cíle Chelsea před novou sezonou?

Opět ty nejvyšší. Dalo by se říct – vyhrát, co se dá. Stejně jako loni. Hlavně chceme získat zpátky anglický titul, o který nás připravil Manchester United.

* Koho kromě obhájce titulu považujete za největšího konkurenta Chelsea?

Takových kandidátů je víc. Počítám mezi ně tradičně Arsenal a Liverpool. Může se objevit i nějaké překvapení, třeba Portsmouth nebo Aston Villa. Soutěž bude každopádně vyrovnanější. Dva tři týmy se od ostatních odtrhnou až ke konci.

* Letos v létě nepřišlo do Chelsea tolik posil. Můžete těžit z toho, že se kádr stabilizoval?

Vždy je lepší, když kostra mužstva zůstane pohromadě. Stejně jsou na tom ale i ostatní týmy ze špičky, kde se odehrály maximálně dvě tři výměny.

* Poklesne tlak na Chelsea vzhledem k tomu, že letos neobhajuje titul?

Pořád o nás bude zájem. Chelsea je pro média vděčné téma. Pod větším drobnohledem bude ale Manchester United. Uvidíme, jak se to odrazí na jeho výsledcích.

* V prvním kole přivítáte Birmingham. Berete nováčka Premier League jako přijatelného soupeře na rozjezd?

Na první kolo zase moc ne. S nováčky nikdy člověk neví, jak to bude vypadat, co od nich má čekat. Předloni ve Wiganu jsme poměrně nezaslouženě zvítězili až díky gólu z 93. minuty. Takoví soupeři nemají proti Chelsea co ztratit a hrají víc uvolněně. My však chceme do sezony jednoznačně vstoupit vítězstvím.

* Máte před sebou nabité měsíce, na klubové i reprezentační úrovni. Co budete považovat za jejich vrchol?

Celá sezona bude vlastně jeden velký vrchol. Liga mistrů, anglická liga, finišující kvalifikace o evropský šampionát. Neustále se bude hrát prakticky o všechno.

Foto popis| Roznožka. Petr Čech (zády) svádí souboj s Cristianem Ronaldem z Manchesteru United v utkání anglického Superpoháru.
Foto autor| Foto Reuters - Dylan Martinez

Autor: