Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Čechům přál v Davis Cupu los

Sport

  14:49
LONDÝN - Větší štěstí než loni měli při rozlosování soupeřů v Davis Cupu čeští tenisté. Zatímco naposledy nastoupili v prvním kole proti favorizovaným Američanům, letos jim los přiřkl papírově mnohem slabší Belgii.

Jásal Berdych i Topolánek. Po vítězném míčku se radoval jak Tomáš Berdych na kurtu, tak premiér Mirek Topolánek na tribuně. foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Pohled na aktuální světový žebříček ATP ukazuje, že Češi jsou silnějším týmem. Nejlepší belgický tenista Olivier Rochus je aktuálně ve světovém žebříčku na 66. místě, zatímco česká jednička Tomáš Berdych uzavírá první desítku.

S Belgií hráli tenisté České republiky nebo bývalého Československa celkem devětkrát, z toho šestkrát uspěli. Naposledy se oba týmy utkaly v roce 1999 na antuce v Gentu, kde domácí vyhráli 3:2.

Čeští tenisté mají velkou šanci projít přes první kolo a vyhnout se ošemetné baráži. Ve čtvrtfinále by se utkali s vítězem zápasu mezi loňskými vítězi Davis Cupu z Ruska a Srbskem v čele s Novakem Djokovičem. S oběma týmy by hráli na jejich půdě.

K zápasům prvního kola Světové skupiny Davisova poháru nastoupí svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátilana domácí půdě 8.-10. února 2008. Finalisté letošního ročníku Davisova poháru, tenisté Spojených států
amerických, pojedou do Rakouska.

Autor: