Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Čechy nejvíc oslovily T-bone steaky

Sport

  12:09
BUENOS AIRES - Kostky jsou vrženy. Do startu Rallye Dakar zbývá pouhých několik hodin. Přejímkami prošly „překvapivě“ všechny kamiony, byť mnohým by na soutěžích pod patronátem FIA nebyl start umožněn. I takový je Dakar, kombinace sportu a navzdory ekonomické krizi fungujícího stroje na peníze.

Dakar startuje. foto: ČTK

V předvečer startu se sešli všichni účastníci, tedy závodníci i tzv. „turistické kanceláře“, na společném briefingu. Kouzlo Dakaru spočívá třeba v tom, že vedle sebe usedne devítinásobný vítěz Peterhansel, český poslanec a třeba prodavač zeleniny z Francie. Každý tým přistupuje ke své prezentaci jinak. Třeba silné tovární týmy kladou po vzoru formule 1 důraz na jednotné oblečení.

O tom, že na Dakaru již dávno nejde jen o výsledky, svědčí i nemálo celebrit, jež jsou zvány do doprovodných a novinářských vozů českých týmů. Čechům se v Jižní Americe zřejmě líbí, protože několik týmů nejvíc oslovily pověstné T-bone steaky. Snad je nebudou na startu příliš tížit, protože závodní tempo v náročném terénu dokáže žaludek řádně pozlobit.

LADISLAV LÁLA, Autor jede v doprovodném voze Loprais Tatra Teamu