Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Čejka neustál tlak, přesto může slavit

Sport

  10:52
PRAHA - Na tu chvíli čeká golfista Alex Čejka už dvacet let. Marně. Vysněný triumf na turnaji americké PGA Tour českému rodákovi s německým pasem zase unikl.

Alex Čejka v Ponte Vedra Beach. foto: ČTK

Osmatřicetiletý Čejka byl v neděli jen krůček od vítězství na prestižním turnaji Players Championship v americkém Ponte Vedra Beach, jenže nakonec skončil až devátý. „Byl to jeden z těch dnů, kdy nic nejde, jak má,“ smutnil Čejka.

SESTŘIH 2. KOLA TURNAJE V PONTE VEDRA BEACH:


Český golf i tak prožil báječnou noc, byť je Čejkův příběh z velké části napsán německy. „Sašův úspěch by nám pomohl. Potřebujeme idoly a hrdiny, ke kterým by se čeští golfisté mohli upínat. Proto je škoda, že nevyhrál,“ říká Jaromír Bosák, který v České televizi turnaj komentoval.

Nebyl stoprocentně fit
Po třech kolech přitom Čejka senzačně vedl o pět úderů před druhým Tigerem Woodsem a užíval si největšího náskoku v historii turnaje. Jenže poslední den selhal. Se 79 údery odehrál druhý nejhorší výsledek závěrečného kola a nakonec místo něj slavil Švéd Stenson.

SESTŘIH 3. KOLA TURNAJE V PONTE VEDRA BEACH:

„Nehrál to, co první tři dny. Nešla mu krátká hra, nešla mu dlouhá hra ani patování. Byl to kolaps. Přitom není žádný zajíc,“ tvrdí Bosák. Aktuálně 210. hráč světa sice před čtrnácti lety vyhrál nejprestižnější evropský turnaj Volvo Masters, ale Players Championship je úplně jiná kategorie. „Pátý“ major sezony totiž patří mezi nejprestižnější turnaje světa.

Za posledních deset let se stalo jen dvakrát, že vyhrál hráč, který před posledním kolem vedl, a Čejka přesně zapadl do statistik.

„Můžete být výborný golfista, ale kvůli obrovskému tlaku nebudete nikdy vyhrávat. Saša to přitom umí,“ říká Oldřich Nechanický, manažer golfového klubu v Mariánských Lázních, kde se Čejka narodil. Před posledním kolem působil uvolněně, a to ho čekal přímý souboj s Woodsem. V nesnesitelném horku. „Nebyl nervózní, věřil si. Ale nebyl zdravotně v pořádku,“ vysvětluje pro LN hráčův manažer Richard Rayment.

Čejka na konci minulého roku absolvoval operaci bolavých plotének a před týdnem musel dokonce dostat injekci, aby se mu vrátil cit do pravé ruky. „Když bude zdravý, ještě se velkého úspěchu dočká,“ prorokuje Nechanický.

Cítí se být stále Čechem
Jenže kdo z něj má mít vlastně radost? Fanoušci v Česku, kde se Čejka narodil, nebo v Německu, kde vyrostl? „Pořád ho beru jako kluka z Mariánek, ale golf se naučil hrát v Německu,“ upozorňuje Bosák.

Čejka se svými rodiči emigroval z Československa v devíti letech a dnes má německé občanství. „Je to hlavně úspěch Saši. V Německu neměl nikdy na růžích ustláno. Němci mu to nikdy moc neulehčili,“ říká Nechanický.

Příběh sportovce, který mluví česky, ale oficiálně reprezentuje Německo, tak trochu „patří“ i českým fanouškům. „Německé občanství si také nechal hlavně kvůli sponzorům,“ dodává Nechanický.

Přestože se golfista už před lety rozvedl s moderátorkou Mirkou Čejkovou, jeho vazba na Česko je stále silná. Jeho rodina ostatně dnes znovu žije v Mariánských Lázních. „Když se ho zeptáte, řekne, že je Čech. A je na to velmi pyšný,“ rozetne debatu Rayment.

Turnaj Players Championship 2009:
Výsledky: 1. Stenson (Švéd.) 276 (68+69+73+66), 2. Poulter (Brit.) 280 (67+68+75+70), 3. Mallinger (USA) 281 (66+71+74+70)... 9. Čejka (Něm.) 284 (66+67+72+79).

Autor: