Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Češi by uspořádali dobré hry

Sport

  11:25
PRAHA - Přiletěl do Česka, aby podpořil svého syna, který se účastnil lyžařského závodu v Říčkách. „Kdybychom zvládli olympiádu tak jako tamní pořadatelé, byl bych nadšený,“ říká lord Colin Moynihan (53), bývalý britský ministr sportu za vlády Margaret Thatcherové a současný šéf Britského olympijského výboru, směrem k olympijským hrám v Londýně v roce 2012.

Lord Colin Moynihan, šéd Britského olympijského výboru. foto: internet

Londýnská olympiáda se blíží. Ještě klidně spíte? 
Těším se na hry. Přípravy a výstavba jdou podle plánu. Chceme navázat na sportovní úspěch pekingských her. Navíc olympiáda je obrovská šance zvelebit nejchudší části východního Londýna. To je hnací motor celé výstavby. Ale máme před sebou ještě dost práce.

A náklady rostou. Rozpočet sice zůstává 9,3 miliardy liber (274 miliard korun), ale vláda musela uvolnit na OH dalších 462 milionů liber (13,6 miliardy korun). Nezneklidňuje vás to? 
Vláda nyní do projektu vstoupila, protože soukromí investoři nebyli schopní kvůli ekonomické krizi naplnit očekávaný rozpočet. Pro nás je důležité, že v téhle věci je celé politické spektrum zajedno.

A co lidé? Neremcají, že vláda přidává z veřejných peněz v době ekonomické recese? 
Naopak. Právě v časech krize má olympijský projekt ještě větší podporu, protože stát investuje do staveb a služeb. My prostě musíme mít vše hotové do roku 2012, takže jde o podporu ekonomiky.

Na olympijské hry putují závratné sumy. Přesto se v souvislosti s londýnskými hrami mluví o skromnosti...
Když porovnáte rozpočet s Pekingem, tak s Čínou nemůžeme soupeřit. Takže hry budou skromnější. Každé hry jsou jiné a to je dobře. Londýn je kosmopolitní město. Chceme, aby to byla oslava sportu a setkání lidí z celého světa. Určitě naše olympiáda bude mít jinou tvář než ta pekingská.

Hlavně fotbalové fanoušky zajímá, zda postavíte britský fotbalový tým? Ve fotbale totiž má Anglie, Skotsko i Wales vlastní národní mužstvo. 
Bude britský. Rozumím obavám Skotů a Walesanů, ale doufám, že se nám podaří dát tým dohromady. Doufám, že všichni mladí hráči budou k dispozici.

Během návštěvy Česka jste se setkal s lidmi z Českého olympijského výboru i pražským primátorem Bémem. Co jste řešili?
Máme s Čechy výborné vztahy. Spolupracujeme spolu dlouho. Není pochyb o tom, že pražská kandidatura byla silná. Byl jsem v neděli na lyžařských závodech v Říčkách, organizoval to jen jeden klub a bylo to skvěle uspořádané s ohledem na sportovce a velkým zaujetím. Když se nám povede udělat olympiádu stejně, tak budu nadšený. Myslím, že Češi by dokázali uspořádat dobrou olympiádu.

Co byla největší slabina české kandidatury?
Obecně je nejdůležitější podpora politiků ze všech stran. To je klíčové a MOV to hodně sleduje.

V současnosti se z olympiády stala monstrózní a velice nákladná akce. Není to na škodu?
O to se přesně snažíme. Chceme, aby hry byly takovým katalyzátorem pro mladé, pro komunity, aby je to přitáhlo ke sportu a k sobě navzájem. Žádné bílé telefony, jak já říkám. Stavíme menší stadiony, které pak budou sloužit veřejnosti. Chceme levnější hry. To je cesta pro jednadvacáté století.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...