Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Češi dnes vykročí za obhajobou

Sport

  10:38
RIGA - Česká cesta za obhajobou titulu mistrů světa začíná. Dnes večer nastoupí čeští hokejisté k prvnímu zápasu mistrovství světa proti domácímu Lotyšsku.

Kouč Hadamczik vysvětluje na tréninku taktické varianty. foto: Samuel KubániČTK

Pobaltská republika je na nohou. Nově postavenou Riga Arénu zaplaví nadšení fanoušci, kteří vytvoří pekelné prostředí. „Mám takové vyhecované zápasy rád,“ usmíval se po včerejším příletu do Lotyšska brankář Milan Hnilička.

„Je dobré, že máme v základní skupině domácí Lotyšsko. Bude to stát za to. Těším se,“ řekl Patrik Štefan, jeden z mnoha českých nováčků na mistrovství světa.

Hlavní lotyšské město Riga, které hostí jubilejní 70. světový šampionát, se včera obléklo do vínového šatu. Na všech domech visí národní vlajka, hokejové šílenství ještě podporuje svátek lotyšské nezávislosti. „Nikdy jsem tu nebyl, ale slyšel jsem, že žijí hokejem,“ zajiskřily Štefanovi oči.

Fanfáry na uvítanou
V sezoně, kdy nejvyšší hokejový vrchol představují olympijské hry, se světové mistrovství těší menšímu zájmu fanoušků. Lotyšsko, jež hostí první velkou sportovní akci v dějinách pobaltských republik, chce ale zaběhnutou praxi zlomit. Dělá pro to všechno.

Když se včera krátce po poledni otevřely dveře v letištní hale, tak čeští reprezentanti nevycházeli z údivu. Dětský čtyřiceti hlavý dechový sbor spustil známou filmovou melodii, malé hostesky vytvořily uličku pro hráče ověnčené bagáží, z balkonu se nakláněly davy zvědavců. „Je vidět, že hokej berou vážně. To se mi líbí,“ tvrdil Hnilička. I zachmuřený kouč Alois Hadamczik vyloudil na své tváři úsměv a plácl si s dobrovolníkem navlečeným do kožichu bobra Rixe - maskota šampionátu.

Trenérům všech hokejových velmocí se v minulých dnech valily omluvenky od hráčů NHL, přesto se fanouškům představí hvězdné rusko-kanadské mládí Ovečkin  Crosby. Češi budou sázet na defenzivní klenot jménem Tomáš Kaberle. „Chci pomoct. Doufám, že bych mohl být tahoun,“ řekl Kaberle. „Obhajovat zlato je dobrý pocit, ale tohle bude úplně jiné,“ tušil.

Skutečná síla všech medailových adeptů je nejistá a stanovit favorita mistrovství je asi stejně lehké jako zvládnout základy lotyštiny. „Rozhodne až čtvrtfinálový zápas,“ upozorňuje na krutý systém turnaje Kaberle.

Češi se v základní skupině postupně střetnou s Lotyšskem, Slovinskem a Finskem. První tři týmy postupují. „Hodně důležitý bude vstup, i po psychické stránce,“ řekl Hadamczik.

Lotyši chystají velkolepý zahajovací ceremoniál, který bude předcházet večernímu zápasu. Po ledě by se měli prohánět i cvičení medvědi. Český tým poté čeká tuhý boj. Domácí, které Češi zatím v historii třikrát porazili 3:1, požene vyprodaná hala, hráči na ledě nechají duši. Přesto lotyšský kouč Pjotr Vorobjov řeší problémy. Účast odmítl zkušený bek Ozolinš a navíc se kvůli rozbrojům v týmu musel Vorobjov týden před šampionátem zbavit jednoho ze svých asistentů.



Dnes na MS

SKUPINA A
16.15: Finsko - Slovinsko, 20.15: Lotyšsko - Česko.

SKUPINA D
15.15: USA - Norsko, 19.15: Dánsko - Kanada.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!