Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Češi mají hned na začátku naději na medaili

Tour de France

  14:35
PEKING - Pouze sedm z celkových 302 medailových sad bude rozdáno v sobotu během úvodního dne soutěží XXIX. olympijských her v Pekingu. V neděli už jich bude jednou tolik, přesto první ze tří olympijských víkendů bude co do počtu šampionů suverénně nejchudší.

největší česká naděje prvního víkendu. foto: ČTK

První soutěžní den je v tomto ohledu rekordní; je to dáno diskutovaným přesunem plaveckých finále na nadcházející dopoledne, které si vynutil americký majitel televizních práv, aby mohl očekávané úspěchy Američanů vysílat v zámořském prime-timu.


I přes minimum přímých bojů o medaile bude hned v sobotu v očekávání česká veřejnost, protože jednou z favoritek úplně první finálové soutěže, střelby ze vzduchové pušky, je Kateřina Emmons, mistryně světa i Evropy a obhájkyně bronzu z Atén. Před čtyřmi lety dostala medaili na krk jako první ze všech účastníků olympiády, letos si prý ráda o nějakou chvilku počká, než pořadatelé vyhlásí třetí a druhou ženu v pořadí.


Soutěžit s ní bude i Pavla Kalná, do kvalifikace v trapu zasáhne David Kostelecký, jehož soutěž vyvrcholí v neděli. Tehdy začne olympiáda i pro stříbrnou medailistku z Atén Lenku Maruškovou, ve vzduchové pistoli ale na rozdíl od té sportovní nepatří k favoritkám. Druhou pistolářkou na startu je Michaela Musilová.


Ve hře o medaile bude v sobotu i Roman Kreuziger, který by po 13. místě na Tour de France mohl být černým koněm cyklistického závodu s hromadným startem. Na peloton, v kterém bude i Petr Benčík, čeká 245 kilometrů, podle odborníků nejtěžších v olympijské historii.

Hned v sobotu bude mít za sebou olympijskou účast i judista Pavel Petřikov. Ve váze do 60 kg bude jeho prvním soupeřem vítěz souboje Brazilce Lourenca a Ukrajince Korotuna. S oběma český judista v jediném vzájemném duelu prohrál.


Na nejtěžšího možného soupeře narazí při vstupu do turnaje basketbalistky. Jediný český kolektiv v Pekingu je proti americkým obhájkyním zlata outsiderem. Celek USA je favoritem i v mužském turnaji, který začne v neděli, a tým hvězd kolem Kobeho Bryanta a LeBrona Jamese hned na úvod nastoupí v prvním velkém šlágru her proti Číně s domácí superstar Jao Mingem.


V sobotu se rozběhnou soutěže hned v 18 olympijských odvětvích a programu první poloviny her bude vévodit plavání. Rozplavby čekají odpoledne kraulaře Květoslava Svobodu a prsaře Jiřího Jedličku, v neděli pak i Petru Klosovou, hlavní pozornost ale bude upřena na třiadvacetiletého Michaela Phelpse. Američan bude usilovat o první z plánovaného rekordního počtu osmi zlatých medailí. V

V sobotu čeká první kvalifikační kolo také pět veslic v čele s medailovými nadějemi Miroslavou Knapkovou a Ondřejem Synkem. Z rozjížděk postoupí přímo do čtvrtfinále vždy tři skifařky a čtyři skifaři. Závodit budou i dvojka bez kormidelníka Chalupa, Makovička, čtyřka Bruncvík, Gruber, Horváth, Neffe a dvojskif Antošová, Vařeková, v neděli pak pojede párová čtyřka Jirka, Hanák, Doleček, Vitásek.


Kvalifikace čeká sportovního gymnastu Martina Konečného a Kristýnu Pálešovou, lukostřelce Barboru Horáčkovou a Martina Bulíře, odstartuje také seriál rozjížděk v jachtařské třídě Finn s Michaelem Maierem. První kolo mají před sebou badmintonisté Petr Koukal a Kristína Ludíková, v Hongkongu začnou soutěže ve všestrannosti a Jaroslava Hatlu čeká dvoudenní drezúra.


V neděli bude rozehrán tenisový turnaj a do dvouhry by mělo zasáhnout postupně všech osm českých tenistů, přičemž zatím visí otazník nad jménem soupeře Tomáše Berdycha. Herně nepříjemný Chorvat Ivo Karlovič se totiž údajně z turnaje kvůli nemoci odhlásil. Aktuálně nejlepší český hráč Radek Štěpánek se utká s Francouzem Michaelem Llodrou, jeho přítelkyně a ženská jednička Nicole Vaidišová má rovněž francouzskou soupeřku Alizé Cornetovou.

Autor: