Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Češi na úvod nestačili na Kanadu

Sport

  22:18
Obhájci titulu a vítězi posledních třech ročníků šampionátu zajistil výhru vynikající výkon brankáře Jonathana Berniera a střelecky disponovaný John Tavares, který dal první a třetí branku zápasu. Dnes sehraje český výběr druhý zápas od 20.00 v Pardubicích s Dánskem.

Hráči Kanady se radují ze třetí branky v utkání skupiny A na mistrovství světa v ledním hokeji hráčů do 20 let, které se hrálo 26. prosince v Pardubicích. foto: Roman VondroušČTK

Český tým se před zaplněnou ČEZ Arenou do svého soupeře od úvodních vteřin zakousl, Kanaďané pořádně nevěděli, kde jim hlava stojí, a museli si brzy začít vypomáhat fauly.

Již po 83 vteřinách putoval na trestnou lavici Stamkos a v následné přesilovce se několikrát vyznamenal Bernier, když zlikvidoval Bořutovu ránu od modré. Ani žádné další šance se neujaly, a tak se Čechům alespoň naskytla 31 vteřin dlouhá přesilovka pět na tři, kterou však využít nedokázali. V sedmé minutě se po chybě Kanaďanů ve vlastním obranném pásmu dostal sám až před Berniera Voráček, gólmana však překonat nedokázal.

Od druhé třetiny začala nabírat dech Kanada. V polovině zápasu se z bezprostřední blízkosti nedokázali prosadit Květoň s Látalem a Frolíkova bomba mířila jen o vlásek vedle. Potom však přišla přesilovka Kanady, v níž sice ještě Neuvirth dokázal vsedě lapačkou fantasticky zlikvidovat šanci Matthiase, vedoucímu gólu javorových listů však nezabránil. Pyett našel chytrou přihrávkou z modré úplně zapomenutého Tavarese, jemuž stačilo jen nastavit hůl.

Svěřenci trenéra Hořavy dřeli do úmoru i ve třetím dějství, ale Bernier byl pro ně nepřekonatelnou překážkou. Ve 44. minutě navíc zajistil Kanaďanům herní pohodu důrazný Halischuk, jenž zvýšil na 2:0, a zdálo se být jasné, že vyslanci kolébky hokeje si body vzít nenechají. Závěr mohl přece jen ještě zdramatizovat Bártek v 51. minutě, ani on však recept na překonání strážce kanadské svatyně nenašel. O minutu později dovršil skóre opět Tavares.

„Začali jsme velice dobře, měli jsme šance a mohli se dostat i do vedení, ale bohužel se tak nestalo. Kanada má výborné mužstvo, ale i my se můžeme zlepšit, především ve střelbě a důrazu do branky. To nám dnes chybělo a v tom nás soupeř předčil,“ uvedl Hořava.

Branky a nahrávky: 32. Tavares (Pyett, Stamkos), 44. Halischuk (Godfrey, Stamkos), 52. Tavares (Stamkos). Rozhodčí: Partanen, Rönn - Kekäläinen (všichni Fin.), Feola (USA). Vyloučení: 6:10. Využití: 0:2. Diváci: 10 057. Třetiny: 0:0, 0:1, 0:2.

Sestava ČR: Neuvirth - Jordán, Bořuta, Parýzek, Piskáček, Prokop, Suchý, od 21. navíc Kundrátek - Voráček, Strapáč, Szturcz - Květoň, Frolík, Látal - Meidl, Semorád, Bártek -Sklenář, Kuběna, Ondráček.

Další zápas skupiny A v Pardubicích: Švédsko - Slovensko 4:3 (2:1, 0:0, 2:2). Skupina B v Liberci: USA - Kazachstán 5:1 (1:1, 2:0, 2:0). Rusko - Finsko 7:4 (1:2, 4:0, 2:2).
Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...