Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Češi nezvládli ani zápas s Turky

Sport

  0:48
PALMA DE MALLORCA - Čeští basketbalisté prohráli na mistrovství Evropy i třetí duel v základní skupině C a šampionát pro ně skončil. Po Německu a Litvě byl nad síly českého výběru i tým Turecka, který po vítězství 80:72 postoupil do osmifinálové fáze. Svěřenci Zdeňka Hummela tak ve Španělsku obsadili 13. až 16. místo.

Luboš Bartoň (v bílém) byl proti Turkům nejlepším střelcem týmu. foto: AFP

Český tým ani jednou v rozhodujícím zápase nevedl a o jeho prohře rozhodlo několik velkých herních výpadků. Jako ve zlém snu si museli basketbalisté připadat v úvodu utkání. Průchodná obrana pouštěla soupeře do bezprostřední blízkosti koše, kde Turci snadno stříleli jeden koš za druhým. Až po třech minutách se poprvé v českém dresu prosadil Benda, který snížil na 2:7, ale o minutu později už byl na ukazateli skóre hrozivý stav 2:15.

Český tým se jakoby nedokázal soustředit, v obraně tápal a po osmi minutách už byl rozdíl ve skóre patnáctibodový (5:20). Turci získali sebedůvěru, i když v závěru první čtvrtiny se český tým na chvíli vzpamatoval alespoň v tom, že zpřesnil koncovku.

O náznak zvratu se postarali ve druhé čtvrtině Bartoň a Benda, kteří výrazně převyšovali při zakončení zbývající spoluhráče. Právě jejich zásluhou se po čtvrthodině hry podařilo snížit ztrátu na pouhé tři body (28:31). Hrubými chybami při rozehrávce i v obraně ale čeští basketbalisté napomohli soupeři velice snadno získat šňůrou 15 bodů zpět ztracený náskok.

Ani po změně stran se obraz ve vývoji utkání nezměnil. I když český tým přidal do svého výkonu agresivitu, Turci už náskok nepustili. Jejich hlavním tahounem byl neomylný střelec z tříbodového území Kutluay, který z pěti pokusů ani jednou neminul cíl. Trenér Hummel se pokusil přibrzdit turecký tlak zařazením Vrubla a Krause a oba vznesli do hry vzruch i
dynamiku, takže se mužstvu podařilo snížit na 49:57.

Obraz české marnosti ale přinesla poslední čtvrtina. Křečovitě hrajícímu českému celku nechyběla bojovnost, provázely ji ale často školácké chyby v kombinaci a nepřesná koncovka. Přesto se podařilo ještě na chvíli vykřesat jiskřičku naděje, když pět minut před koncem Češi snížili po tříbodovém koši Vrubla na 58:64. Jenže vzápětí Welsch neproměnil ani jeden trestný hod a Okur tříbodovým košem dodal Turkům klid do koncovky.

V ní už snaha o zvrat vyzněla naprázdno a po třech prohrách čeští reprezentanti mohou balit
kufry.

Česká republika - Turecko 72:80 (15:28, 31:46, 49:59)
Nejvíce bodů: Bartoň 22, Benda 14, Whitfield 6 - Turkoglu 22, Kutluay 17, Okur 16.
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!