Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Češi porazili Slovince 5:4

Sport

  17:43
RIGA - Čeští hokejisté dnes porazili ve svém druhém vystoupení na mistrovství světa v Rize Slovinsko 5:4 a zajistili si postup do osmifinálové skupiny.

Český hráč David Výborný (vlevo) dává gól slovinskému brankáři Gaberu Glavičovi v utkání MS v ledním hokeji. foto: Samuel KubániČTK

Úřadující mistři světa vedli po skvělém úvodu již 4:0, dvěma góly se blýskl obránce Zbyněk Michálek. Pak slovinský tým pod vedením českého kouče Františka Výborného utkání zdramatizoval. Slovinci dokázali vyhrát druhou třetinu a nakonec vteřinu před koncem snížit na rozdíl jediného gólu. Většina českých branek padla v přesilovkách, což je změna oproti utkání s Lotyšskem. Vystoupení v základní skupině A uzavřou svěřenci Aloise Hadamczika v úterý od 19:15 proti Finsku.

Český tým skvěle zvládl první třetinu. První formace pod vedením Davida Výborného si vytvořila několik šancí a druhý útok se prosadil hned po několika vteřinách pobytu na ledě. Plekanec projel až před branku a vychutnal si brankáře Glaviče bekhendem mezi betony. Potom putoval na trestnou lavici Morič a Hadamczikův výběr ukončil pětizápasový střelecký půst v přesilovkách. Kaberleho střelu od modré čáry tečoval úspěšně stínící Balaštík.

Po oslabení po faulu Tenkráta se český tým dostal do dalších šancí, v 9. minutě zastavila Výborného šanci tyč. Hnilička měl práci při pokusech Terlikara a Hafnera, ale za dvě minuty byl vyloučen Kranjc, kterého už po dvanácti vteřinách vrátil na led Erat. Hned nato byl vyloučen Vidmar a Michálek načal přesnou střelou do horního rohu svůj brankový účet v reprezentaci. Glavič pak přenechal své místo Kristanovi.

Slovinci snížili v 15. minutě, kdy po Hejdově chybě vystřelil Morič kotouč tak, že ten po odrazech od obou postranních tyčí vylétl ven. Německý sudí Schütz po poradě s videocentrem gól uznal. V závěru úvodní části nevyužili své možnosti Bednář, Rolínek ani Štefan.

Druhou třetinu vyhráli Slovinci
Slovinci snížili po 24 vteřinách druhé třetiny. Souhru Kopitarovy formace zakončil v přesilovce Sotlar. Český tým využil i čtvrtý faul Slovinců, když se podruhé trefil k tyči Michálek. Až Goličič si odseděl svůj dvouminutový trest celý, načež pykali Richter a Škoula. Češi se sice ubránili, ale při dalším signalizovaném vyloučení už snížil ztrátu na rozdíl dvou branek Kranjc.

Na úvod závěrečného dějství vyzkoušel Hniličku Robar, ale český tým měl herně navrch. V 48. minutě se v početní převaze neprosadil Bednář, který si podobně vedl i o pět minut později. Slovinci předtím odolali i v 52 vteřin trvajícím oslabení tří proti pěti a zahrozili, i když byli ve čtyřech. Razingarovu možnost ale kryl Hnilička.

Další šanci nevyužil Rolínek a Slovinci drželi šanci na dobrý výsledek. Zdramatizovat závěr mohl efektní otočkou Kopitar, Slovinci se však dočkali až vteřinu před koncem. Češi dokázali odolalat tlaku soupeře při Tenkrátově vyloučení, ale po Vidmarově přihrávce zakončil utkání střelou do odkryté branky Razingar.

výsledek:
Česká republika - Slovinsko 5:4 (4:1, 1:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 2. Plekanec (Hlaváč, T. Kaberle), 4. Balaštík (T. Kaberle, M. Erat), 11. M. Erat (D. Výborný, T. Kaberle), 14. Z. Michálek (M. Erat, D. Výborný), 25. Z. Michálek (M. Erat, Balaštík) - 15. Murič (Hafner), 21. Sotlar (Razingar, Kopitar), 35. Kranjc (Kopitar, Razingar), 60. Razingar (Vidmar).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!