Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Češi porazili v Liberci Finsko po nájezdech

Sport

  21:05
LIBEREC - Čeští hokejisté na turnaji o Pohár České pojišťovny v Liberci zdolali Finsko 2:1 po samostatných nájezdech. V nich rozhodl vítkovický útočník Jiří Burger. Tým Aloise Hadamczika v 51. minutě po trefě Teemua Aalta prohrával, ale bleskově vyrovnal Jan Marek.

Finský brankář Wallinheimo sleduje vítězný gól Jiřího Burgera. foto: Radek Petrášek ČTK

První vystoupení úřadujících vicemistrů světa, z nichž sedm nastoupilo i dnes, v Liberci plný stadion nenalákalo a do Tipsport Areny zavítalo jen 3296 diváků. Organizátoři se tak mohou obávat podobného nezájmu jako v minulém roce.

Finové dostali hned v úvodu možnost hrát přesilovou hru, protože v 7. vteřině byl při prvním kontaktu se soupeřem vyloučen útočník Petr Sýkora. Jedinou šanci Suomi promarnil Pesonen a brzy se síly na ledě vyrovnaly, protože fauloval finský kapitán Laamanen. Češi se pak v početní výhodě dostali do vynikající šance, ale po Markově úspěšném forčekingu se neprosadil před brankou Hlinka.

Domácí výběr se bránil znovu v 7. minutě po Zíbově nedovoleném zákroku. Finové však českou branku vážněji neohrozili, naopak aktivní Marek v oslabení po individuální akci vyzkoušel Wallinheima.

Do tlaku se dostali Hadamczikovi svěřenci po Viitanenově vyloučení. Nejdříve se po Marhově přihrávce ocitl v šanci debutant Ivan Rachůnek, neprosadili se ani Irgl a Sivkovu skákavou nabídku nezužitkoval Žižka. V 17. minutě už zvedal Sivek ruce radostně nad hlavu, ale puk do branky nedostal. Další příležitost měl obránce Kutlák, Wallinheimo si však připsal další ze svých čtrnácti úspěšných zákroků v úvodní části.

I v první minutě druhé třetiny pykal český tým po Chabadově zákroku. Ještě předtím podržel mužstvo Hnilička, který zasáhl po Nurmiho akci. V oslabení se domácí ubránili, stejně jako Finové při Valtonenově trestu. Westerlundův výběr měl v druhém dějství navrch, Hnilička ale čelil hrozbě soupeře úspěšně. Nepřekonal ho Nurmi ani po sólu Kontiola. Češi odpověděli Sivkovou tečí Hlinkovy střely a rovněž tečovaným Hubáčkovým pokusem. Změnu stavu nepřinesly ani další početní výhody na obou stranách, v závěru třetiny byl při sólovém nájezdu nepřesný Viitaluoma.

Do třetího dějství vstoupil aktivněji český tým, ale střely Petra Sýkory a Zíba kryl finský gólman a v 46. minutě zastavila puk po spolupráci Irgla s Hubáčkem tyč. Vzápětí český tým nevyužil přesilovou hru, zatímco při ševcově trestu už Aalto v 51. minutě otevřel skóre. Za 37 sekund se ale radovali domácí fanoušci, protože Marek po závaru před brankovištěm vyrovnal. Stav se ještě v normální hrací době snažili změnit Irgl, Hlinka a Rolinek, ale pětiminutové prodloužení neodvrátili.

V nastavení měl největší šanci Irgl, Wallinheimo však jeho střelu vytěsnil vyrážečkou. Na nájezdy se postavil jako první specialista Burger a jako jediný uspěl. Hnilička chytil pokusy Kontioly, Pesonena i Kivenmäkiho, na Wallenheima už nevyzráli Sýkora a Hlinka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!