Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Češi prohráli s Kanadou, narazí na Slováky

Sport

  22:11
TURÍN - Čeští hokejisté v závěrečném utkání skupiny prohráli s Kanadou 2:3 a do čtvrtfinále jdou ze čtvrtého místa. Jejich soupeřem budou Slováci, kteří porazili Švédy 3:0 a jdou ze skupiny s plným počtem bodů.

Petr Čajánek v souboji s kanadskými hráči foto: FILIPPO MONTEFORTEAFP

Čeští hokejisté se rozloučili se základní skupinou porážkou 2:3. Po první třetině, ve které dali Kanaďané tři góly, vypadal zápas na debakl. Do dalších dvou třetin nastoupil brankář Hnilička, který vystřídal Vokouna. Zlepšil se také výkon celého mužstva, které dokázalo nejprve snížit v přesilovce pěti proti třem, a ve třetí třetině, po brance Čajánka, existovala reálná šance, že Češi zápas otočí.

Kanaďanům pomohl do vedení nejistý Vokounův zákrok, když za záda českého brankáře prošla lehká Richardsova střela. Srovnat mohl v jedenácté minutě Malík, ale jeho pokus se neujal. Několik vteřin poté byl vyloučen František Kaberle a Kanaďané přesilovku proměnili, když útočník St. Louis překonal Vokouna s pomocí Kubinovy teče.

Češi měli před koncem třetiny řadu střeleckých příležitostí a tlačili se do útoku, branku však 36 vteřin před koncem proměnil Pronger, když před Vokounem opět zaskřípalo.

Snížení padlo v přesilovce pět na tři
V druhé dvacetiminutovce se v české brance objevil Hnilička, kterého rychle prověřil nájezd osamoceného St. Louise. Stejný hráč vyzkoušel českého brankáře také o chvilku později.

Češi po přestávce zahájili ofenzivu proti kanadské brance a zatlačili Javorové listy do defenzivy. S tvrdými střelami Malíka a Tomáše Kaberleho museli Brodeurovi pomoci spoluhráči, Jágrovu ránu skryl gólman New Jersey v lapačce. Češi snížili v přesilovce, když na trestnou lavici putovali Iginl a Blake. Jágr přihrál Kubinovi, který prostřelil vše, co mu stálo v cestě.

Na českém odhodlání nic nezměnila ani druhá přestávka a ve 43. minutě překvapil Brodeura "haluzí" Čajánek, který původně vůbec neměl hrát. Centr ze St. Louis navíc mohl o minutu později vyrovnat, Brodeur ale jeho pokus zastavil na poslední chvíli holí.

Čechů bylo plné kluziště a Kanaďané nevěděli, kam dřív skočit. Při vyloučení McCabea mohl vyrovnat jeho spoluhráč z Toronta Tomáš Kaberle. Nakonec zámořští hráči vítězství uhájili, i když v třetí třetině vystřelili na Hniličku jen dvakrát.

Česká republika - Kanada 2:3 (0:3, 1:0, 1:0)
34. Kubina (Jágr, Ručinský), 43. Čajánek (Hemský, T. Kaberle) - 8. Richards (Iginla, Pronger), 12. St. Louis (Lecavalier, Blake), 20. Pronger (Thornton).

Sestavy:
Česká republika:
Vokoun (21. Hnilička) - Kubina, T. Kaberle, Malík, Špaček, Kuba, F. Kaberle - Jágr, Prospal, Straka - Hejduk, Lang, Ručinský - Erat, Výborný, Bulis - Hemský, Kotalík (21. Čajánek), Olesz.
Kanada: Brodeur - Blake, Regehr, Bouwmeester, Pronger, Foote, Redden, McCabe - Iginla, Sakic, Gagne - Heatley, Richards, Draper - St. Louis, Lecavalier, Smyth - Bertuzzi, Thornton, Nash - Doan.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!