Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Češi vyhráli Euro!

Sport

  15:45
BRUSEL - Čeští fotbalisté sice na mistrovství Evropy ve fotbale dohráli po šokující porážce s Tureckem, ale česká reprezentace si přesto připsala první titul mistrů světa ve své historii. Tentokrát je ovšem řeč o titulu "virtuálním".

Česká reprezentace při společném focení před zápasem s Tureckem foto: ČTK

Česká republika totiž dobyla nejcennější fotbalový titul ve zřejmě nejrozšířenějším internetovém fotbalovém simulátoru světa Hattrick, který na celém světě hraje téměř jeden milion lidí, přičemž jen v Česku je to 20.000 lidí. Češi si ve finále celkem 11. ročníku internetového MS poradili s týmem Ukrajiny. Celý zápas sice  kontrolovali hru, ale problémy jim dělala ukrajinská defenziva. Vedení 2:0 jako "klasická" reprezentace ovšem neztratili, byť sedm minut před koncem Ukrajinci snížili na konečných 2:1.

Stejně jako pro trenéra Karla Brücknera byl zápas s Tureckem posledním vystoupením na lavičce českého týmu, prozatím posledním bylo finále mistrovství světa i pro trenéra internetové reprezentace, který vystupuje pod přezdívkou Ziky1. Oba trenéři jsou bezpochyby legendami. Zatímco Brückner dovedl reprezentaci k několika úspěchům v reálném světě, Ziky1 je vůbec nejúspěšnějším Čechem Hattricku, který v současnosti prakticky nemůže dosáhnout více.

Nejvyšší českou ligu se svým týmem AC Ziky Team vyhrál několikrát, zvítězil i v Českém poháru a získal i nejcennější klubovou trofej Hattrick Masters, která je obdobou Ligy Mistrů. Reprezentaci Ziky1 přitom vedl vůbec poprvé a nakonec překonal i dosavadní největší úspěch, kterým bylo stříbro ze světového šampionátu v loňském roce.

Hattrick není jen simulací fotbalových reprezentací, jak se může na první pohled zdát. Je to skutečný virtuální fotbalový svět klubových soutěží, hráčských přestupů, obchodů, ligových sestupů i postupů, u nějž mnozí  dokážou strávit hodiny času. Jen v české mutaci Hattricku se hraje více než tisícovka ligových soutěží o celkem sedmi úrovních. Češi přitom zdaleka nepatří k nejpočetnějším národům v internetovém simulátoru. Hattrick má  téměř 120 mutací, tedy přesně tolik, kolik jej hraje zemí světa.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...