Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Česká reprezentace porazila hokejisty Kanady

Sport

  7:56
RIGA - V atraktivním hokejovém utkání se včera střetlo české mužstvo s hokejisty Kanady. Z mnoha šancí nakonec vytěžilí víc Češi a připsali si tak vítězství 6:4. Mají naději, že do čtvrtfinále postoupí z prvního místa.

Čeští hokejisté foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Hokejisté připravili na MS první porážku dosud suverénní Kanadě

Trenér Alois Hadamczik byl rád, že jeho svěřenci zápas proti doposud neporažené Kanadě zvládli. "Bylo to výborné utkání, které muselo být i zajímavé pro diváky, protože padlo deset branek," řekl Hadamczik na tiskové konferenci po duelu.

Spokojen mohl být i s úvodem, neboť již ve čtrnácté minutě Česko vedlo 3:0. "Začátek nám vyšel. Dobře jsme bruslili, kombinovali, stříleli, proměňovali šance a přehrávali soupeře. Nepustili jsme je do situací, které by potřebovali a možná jsme je tím zaskočili," pochvaloval si.

Dalším klíčovým bodem podle něj bylo, že Kanada nehrozila z přečíslení. "Dokud se
nám tenhle úkol dařilo plnit, tak neměla šanci. Když jsme byli silní na
puku, tak moc ve hře nebyla," uvedl.

Ve druhé třetině se ale karty obrátily a Kanada dokázala vyrovnat na 3:3. "Soupeři trochu pomohl druhý gól, který podle hráčů neměl platit. Kanaďané prý dotlačili puk za brankovou čáru až po přerušení hry, ale to se těžko posuzuje. To se nepozná ani videu nahoře," mínil Hadamczik.

Český tým v té době měl problém odtlačit soupeře od brankoviště a uchránit Milana Hniličku nepříjemných dorážek. "Snažili jsme se obráncům vštěpovat to, že je nutné
nehledat kotouč, ale soupeře," řekl Hadamczik.

Český tým nakonec zápas zvládl, i když soupeř dvakrát jeho vedení dotáhl. "Jsem rád, že se mužstvo i za takového stavu zvedlo. Pomůže mu to zvýšit sebevědomí," uvedl trenér, podle nějž hraje jeho výběr stále lepší hokej.

Osvědčily se i změny v sestavě, navíc se o branky rozdělily tři útoky. Hadamczik byl spokojen i s řadou vedenou Patrikem Štefanem, která gól nedala. "Druhá lajna hrála předtím opticky dobře, ale nedávala branky," vysvětlil změnu Štefana za Tomáše Plekance.

Závěrečné drobné šarvátky na ledě Hadamczika nepřekvapily. "To je u nich (Kanaďanů) běžné, patří to k jejich hokeji. Jsem ale rád, že kluci jako Tomáš Kaberle, mladý Michálek či Plekanec prokázali, že si nenechají nic líbit. Bránili spoluhráče i tým, i když jsou to typologicky zcela jiní hráči," ocenil Hadamczik vzdor českých hráčů.

Kanadský trenér Marc Habscheid přiznal, že jeho tým začal špatně. "Nebyla
to naše hra. Na druhou stranu je ale dobře, že se nám to stalo už teď a ne
někdy později v turnaji, kdy by to mohlo být horší. Máme mladý tým, který
se z toho poučí," řekl Habscheid.

Autoři: ,