Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Sport

České basketbalistky to dokázaly. Po drtivé výhře nad Dánskem slaví postup na mistrovství Evropy

České basketbalistky slaví postup na ME. foto: fiba.basketball.com

Istanbul - České basketbalistky slaví počtrnácté za sebou postup na mistrovství Evropy. V závěrečném utkání kvalifikace porazily v "bublině" v Istanbulu Dánsko 84:63 a zajistily si první místo ve skupině D před Itálií. Závěrečný turnaj se bude hrát ve Štrasburku a Valencii od 17. a 27. června.
  14:56aktualizováno  15:12

K pečeti na postup přispěla 15 body pivotka Julia Reisingerová, jež byla nejlepší střelkyní týmu trenéra Štefana Svitka stejně jako ve čtvrtečním zápase s Rumunskem (100:52). Stejným výkonem se k ní dnes přidala rozehrávačka Petra Záplatová.

Češky vstoupily do zápasu koši Reisingerové a Veroniky Voráčkové, ale pak se na tři a půl minuty střelecky odmlčely a desetibodová dánská šňůra korunovaná trojkou Gritt Ryderové přinesla obrat na 4:10. Svitkův tým nastartovaly rychlé čtyři body Reisingerové a favoritky zápasu postupně díky zlepšené úspěšnosti střelby mazaly ztrátu.

Dánky se ale držely ve vedení i proto, že zatímco jediný trojkový pokus z osmi českých proměnila kapitánka Romana Hejdová, k Ryderové se přidala dvěma koši z dálky Sofie Tryggedssonová. Když se pak trefily i Češky, hned to znamenalo obrat ve skóre z 19:23 po šťastném pokusu Renáty Březinové s dvojitým odrazem od obroučky a naopak čisté střele Petry Záplatové.

České basketbalistky slaví postup na ME.

Uklidněné Češky rázem ovládly palubovku a unikly do náskoku 38:23. Snaha soupeře o návrat do hry byla marná, snížit pod dvouciferný rozdíl už Dánky nedokázaly a Češky naopak znovu jistily náskok například trojkou Lenky Bartákové. Do té doby nejvyšší rozdíl v duelu 17 bodů zařídila ve 28. minutě nejlepší česká střelkyně v Istanbulu Reisingerová.

Svitkův tým vyhrál vloni v listopadu v Rize nad Dánskem 84:64 a tentokrát Dánky zdolal ještě o bod větším rozdílem. Ve čtvrté čtvrtině přitom vedl dokonce o 27.

Autor: