Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

České Budějovice si vyšláply i na Slavii

Sport

  21:02
PRAHA - Hokejisté Českých Budějovic pokračují v překvapivých výhrách. Poté, co vyřadili nejlepší celek základní části extraligy Liberec, zvítězili v úvodním semifinálovém utkání i na ledě pražské Slavie.

Tomáš Vak překonává brankáře Slavie Petra Fraňka. foto: Michal Doležal, ČTK

Svěřenci trenéra Josefa Jandače dnes vyhráli díky brankám Tomáše Vaka a Reného Vydareného z přesilových her 2:0, a triumfovali tak i ve čtvrtém duelu na soupeřově hřišti v play off. Velkou zásluhu na výhře Českých Budějovic měl brankář Roman Turek, který udržel čisté konto.

Jihočeši se v Sazka Areně hned od první minuty prezentovali sympatickým hokejem a tlačili se do útoku. V úvodu jim k tomu pomohla i dvě slavistická vyloučení, při kterých několikrát vynikl brankář Franěk. Domácí jednička si však poradila s pokusy Haranta i Brabence. V páté minutě se sice puk dostal za její záda, sudí však před Hřebejkovou střelou po přečíslení dva na jednoho odpískali postavení mimo hru. V osmé minutě na Fraňka nevyzrál ani Veselý.

Až poté se dostali ke slovu domácí. Při Brabencově vyloučení zkoušel Turkovu pozornost dotírající Prorok, na klíčového hráče Budějovic si ale nepřišel. Obdobně dopadl i v desáté minutě osamocený Divíšek. Více vzruchu bylo před Fraňkem. Ke štěstí Slavie však Kotrla ani Mertl puk za brankovou čáru neprotlačili. Na druhé straně se to nepodařilo Žižkovi, který se zkoušel prosadit individuální akcí.

Na obrazu hry nic nezměnila ani první přestávka. I po ní českobudějovičtí hráči napadali rozehrávku Slavie už ve středním pásmu a dělali favoritovi velké problémy. Větší tlak si dokázala vytvořit jen elitní Beránkova formace. Při Hřebejkově sporném vyloučení mohl poslat tým kouče Růžičky do vedení Prorok, ani on však Turka nepřekonal.

Přesilovky dnes nešly ani jednomu týmu. Hosté to dokumentovali při téměř dvouminutové výhodě čtyř proti třem, kdy sice domácí trojlístek uzamkli v obranném pásmu, gól Fraňkovi ale nedali. Ještě výhodnější převahu měli v závěru druhého dějství slávisté, kdy 29 vteřin útočili v pěti proti třem. Beránek však v největší šanci minul branku, Vlasák poté puk za Turka neprotlačil.

Nejvyšší návštěva v libeňské aréně v play off, čítající více než 12 tisíc diváků, tak i nadále sledovala chvílemi urputnou bitvu a čekala na první gól. Blízko k odehnání možného prodloužení měl po přihrávce aktivního Hřebejka hostující Kutlák, nemířil však přesně. Slavia mohla otevřít skóre při přesilovce v 53. minutě, ale nepodařilo se jí to a za chvilku toho hořce litovala. Na trestné lavici se sešli dva slávisté a Budějovice toho využily. Osm vteřin před koncem výhody překonal Fraňka hned po buly Vak.

Vzhledem k tomu, že Graňák dostal za hru vysokou hokejkou čtyřminutový trest, hráli Jihočeši přesilovku dále a v závěru se prezentovali i lepším muškou. Obránce Vydarený zastavil na modré vyhozený puk a přesnou střelou zajistil hostům klidnější závěr. České Budějovice tak v osmém semifinálovém zápase v novodobé historii klubu poprvé poznaly radost z výhry.

Výsledek:
Slavia Praha - České Budějovice 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávka: 54. Vak, 58. Vydarený (Kotrla). Rozhodčí: Minář, Homola - Čech, Chytil. Vyloučení: 10:6, navíc Duda (Slavia) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 12.011. Stav série: 0:1.

Sestavy:
Slavia Praha:
Franěk - Kadlec, Kolařík, J. Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Pojkar - Bednář, Beránek, Tomica - Prorok, Vlasák, Sup - Duda, Divíšek, Dlouhý - D. Hruška, Sobotka, Kopecký - Vondrka. Trenéři: Růžička, Weissmann a Kalous.
České Budějovice: Turek - Posmyk, Gřegořek, Harant, Kutlák, Kotaška, Vydarený, Mucha - M. Hudec, Brabenec, Veselý - Hřebejk, Šimánek, Sailer - L. Květoň, Vak, Kotrla - Gulaš, Mertl. Trenéři: Jandač a Kupka.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!