Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Házenkáře čeká na ME domácí Dánsko, Makedonie a Rakousko

Sport

  19:06
HERNING (Dánsko) - Čeští házenkáři se na mistrovství Evropy v Dánsku utkají v základní skupině A s domácím výběrem, Makedonií a Rakouskem. Rozhodl o tom dnešní los v Herningu, kde reprezentanti také odehrají všechny své zápasy ve skupině. Šampionát je na programu v lednu příštího roku.

Čeští házenkáři foto: Mafra - Anna Vavríková

Složení základních skupin

Skupina A (Herning): Dánsko, Česká republika, Makedonie, Rakousko.

Skupina B (Aalborg): Španělsko, Island, Maďarsko, Norsko.

Skupina C (Aarhus): Srbsko, Francie, Polsko, Rusko.

Skupina D (Kodaň): Chorvatsko, Švédsko, Bělorusko, Černá Hora.

Jednoznačným favoritem skupiny jsou Dánové, úřadující evropští šampioni a letošní vicemistři světa. Český výběr na ně naposledy narazil před čtyřmi lety a tehdy je doma na turnaji v Karviné porazil o dva góly 24:22. S Makedonií mají Češi čerstvější zkušenost, loni v lednu s ní prohráli 21:27 na evropském šampionátu v Srbsku a nepostoupili ze skupiny. Tehdy ale ještě vedl národní tým Slovák Martin Lipták, kterého posléze nahradila současná dvojice trenérů Vladimír Haber, Jaroslav Hudeček.

Makedonie nakonec na mistrovství zazářila pátým místem, na letošním světovém šampionátu skončila čtrnáctá. S Rakušany hrál český národní tým v lednu na turnaji na severu Evropy a podlehl o čtyři branky. Vloni je naopak na jejich půdě o jediný gól porazil. Čeští házenkáři si zahrají mezi evropskou elitou počtvrté za sebou, naposledy na kontinentálním šampionátu chyběli v roce 2006. Na turnaj do Dánska postoupili z prvního místa ve své kvalifikační skupině, když za sebou nechali Černou Horu a překvapivě i Německo.

Ze základních skupin postoupí vždy tři nejlepší týmy do čtvrtfinálové fáze turnaje. V ní se elitní dvanáctka rozdělí do dvou šestičlenných skupin.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!