Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Postup se smutnou tečkou. Pavlásek a Macháč získali třetí bod po skreči

Tomáš Macháč (vlevo) a Adam Pavlásek vyhráli čtyřhru v daviscupové kvalifikaci ve Vendryni po skreči izraelských soupeřů. foto: ČTK

Čeští tenisté si zajistili účast v zářijové skupině finálového turnaje Davis Cupu, v kvalifikaci porazili Izrael 4:0. Po sobotních dvouhrách vedli ve Vendryni u Třince 2:0, rozhodující třetí bod přidali v nedělní čtyřhře Adam Pavlásek a Tomáš Macháč, kteří proti Edanu Lešemovi a Danielu Cukiermanovi vedli v prvním setu 4:1, načež izraelský pár kvůli nešťastnému zranění Cukiermana duel skrečoval. V následujícím singlu, který už výsledek pouze upravil, přemohl Vít Kopřiva Orela Kimhiho 3:6, 6:3 a 11:9.
  13:15aktualizováno  16:11

„Byli jsme v roli favorita a tu jsme splnili. Celý týden byl fantastický, i dnes mě překvapila atmosféra. Všichni klukům strašně fandili. Jsem rád, že se všichni kluci vystřídali a všichni i vyhráli,“ hodnotil na tiskové konferenci kapitán Jaroslav Navrátil.

Jeho svěřenci vykročili za postupem už v sobotu, kdy Jiří Lehečka a Jakub Menšík zvládli své singly ve dvou setech.

Macháč a Pavlásek tak do nedělní čtyřhry nastupovali podpořeni týmovým vedením 2:0. I díky tomu na Izraelce vlétli, hned v prvním gamu obrali Cukiermana o podání. Následně Pavlásek uhájil servis a ve třetí hře se udál moment, který poznamenal celý zbývající průběh střetnutí.

Pavlásek, Macháč vs. Lešem, Cukierman

Reportáž ze zápasu

Za stavu 0:30 se oba Izraelci nacházeli u sítě, Macháč jejich postavení zpozoroval a vyslal na druhou stranu kurtu přesný lob.

Cukierman se za míčem rozeběhl, ale neměl šanci ho dostihnout, a když se snažil svůj rychlý přesun zabrzdit, přivodil si zranění pravé nohy. Držel se za zadní stehenní sval, odkulhal k lavičce a nechal se ošetřit.

Když se postavil, stále povážlivě kulhal, přesto v zápase pokračoval. Izraelci brzy nabrali manko 0:4, až tehdy si připsali první získaný game, když podání uhájil právě Cukierman.

Jenže další výměny jasně ukázaly, že izraelský tenista není schopen pokračovat, hostující dvojice tak za stavu 1:4 a 0:40 čtyřhru skrečovala.

„Nechtěli jsme vyhrát takhle, ale i to je součást tenisu. Chtěl bych hlavně soupeři popřát brzké uzdravení,“ sdělil v rozhovoru na kurtu Pavlásek. „Nastoupili jsme na ně slušně, rychle je brejkli, škoda, že jsme zápas nemohli dohrát.“

Izraelský tenista Daniel Cukierman se zranil ve čtyřhře daviscupové kvalifikace proti Česku.

Čeští tenisté tak po rozpačitém závěru navázali na loňské kvalifikační vítězství proti Portugalsku, kterým se nastartovali k tažení do čtvrtfinále. Nyní budou vyhlížet, koho jim březnový los přisoudí do letošní skupiny finálového turnaje, která se odehraje od 10. do 15. září a z níž budou chtít opět postoupit.

„Snad se nám podaří napodobit loňské výkony,“ přeje si Macháč. „Měli jsme šanci se dostat do semifinále, klidně i do finále. Doufám, že na podzim budeme hrát stejně kvalitně.“

Kvalifikace Davis Cupu ve Vendryni

Česko - Izrael 4:0

Macháč, Pavlásek - Lešem, Cukierman 4:1 skreč
Kopřiva - Kimhi 3:6, 6:3, 11:9

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...