Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Češky na ME smutní, i kvůli spornému verdiktu sudích. Čeká je boj o Paříž

Česká rozehrávačka Eliška Hamzová (10) uniká s míčem ve čtvrtfinále evropského šampionátu basketbalistek maďarské soupeřce. foto: Václav Mudra/CZ.BASKETBALL

Na přelomu druhé a třetí čtvrtiny se celých sedm minut neprosadily, prohrávaly propastným rozdílem 17 bodů. Pak ale obdivuhodně povstaly a jedenáct vteřin před koncem vedly o bod. Nicméně po divokém závěru české basketbalistky nakonec ve čtvrtfinále mistrovství Evropy podlehly Maďarkám poměrem 61:62. V sobotu v Lublani zabojují s Německem o postup do kvalifikace o olympijské hry v Paříži v příštím roce.
  14:11aktualizováno  22:23

O výsledku rozhodla sporná situace ze samého závěru utkání. Češky jedenáct vteřin před koncem díky Kateřině Zeithammerové vedly 61:60, vzápětí se radovaly poté, co ubránily útok soupeřek a míč skončil v autu.

Česko vs. Maďarsko

Reportáž z utkání

Podle původního verdiktu sudích měly vhazovat, jenže Maďarky si vzaly výzvu a rozhodčí nakonec po prozkoumání videa přiznali míč jim.

Přitom dostupné záběry ukazují, že balon putoval do zámezí od hlavy Ágnes Studerové a bránící Zeithammerová se ho skutečně nedotkla, jak také sudí původně avizovali.

„Ihned po utkáni jsme dostali několik zpráv z Česka, že rozhodčí změnili aut nesprávně. Šel jsem za komisařem zápasu, chtěli jsme ihned podat protest proti rozhodnutí. Bylo mi řečeno, že FIBA protest přijme dle regulí za 1 500 euro, ale že výsledek je předem jasný. V pravidel FIBA je napsáno, že nelze uplatnit protest proti rozhodnutí rozhodčích. Jsme smutní, že to tak dopadlo,“ říká manažer národního týmu Simon Bytel.

Maďarky výhodnou situaci pod českým košem zvládly zásluhou Debóry Dubeiové. Reprezentantky měly na odpověď tři vteřiny, ale skóre už otočit nedokázaly, kapitánka Renáta Březinová střílela za tři body z těžké pozice a pod časovým tlakem.

„Nejvíc bolí, že nám chybělo opravdu pár vteřin. Před posledním autem, který byl nakonec po výzvě přiřknut Maďarsku, jsme byly opravdu kousek od vítězství,“ poznamenala trenérka Romana Ptáčková. „Jejich hráčka dala těžkou střelu, pro nás už tři vteřiny na poslední akci nebyly mnoho.“

Češky se ve čtvrtfinále EuroBasketu představily poprvé po deseti letech. Čelily relativně schůdným soupeřkám, které rovněž nepředvedly útočnou parádu. Další vydřenou výhru už ale na šampionátu přidat nedokázaly, rozhodující ztrátu nabraly na přelomu druhé a třetí čtvrtiny, kdy sedm minut nedaly koš.

Natálie Stoupalová se zaskvěla 20 body, reprezentantky doplatily hlavně na chabou úspěšnost střelby trojek, proměnily jen pět z 26 pokusů.

Přestože do duelů o medaile nezasáhnou, stále mohou odjíždět s cenným úspěchem. Pokud v sobotu zdolají Německo, se kterým si poradily před necelým měsícem v přípravě na šampionát, zajistí si účast v kvalifikaci o hry v Paříži.

Vášnivý boj o míč ve čtvrtfinále evropského šampionátu basketbalistek mezi Českem a Maďarskem.

„Překonat takové zklamání je vždycky těžké, každý si to musí zpracovat sám, na což je potřeba trošku času,“ tuší Ptáčková. „Doufám, že holkám dojde, že už samotný postup do čtvrtfinále je velký úspěch, takže není důvod být příliš dlouho smutný.“

První čtvrtina utkání s Maďarskem nabídla dohromady jen 18 bodů. Češky ji zahájily aktivněji, díky košům za dva body Natálie Stoupalové, Elišky Hamzové a Terezy Vyoralové vedly 6:0. Zkoušely se prosadit i z delší vzdálenosti, jenže prvních šest pokusů nedaly. Třikrát pálila Petra Holešínská, v nové hale ale seřizovala mířidla obtížně, čímž jako by předznamenala střelecké trápení celého družstva.

Zpočátku se hledaly i Maďarky, první koš zaznamenaly až po čtyřech minutách hry, pak ale rychle vyrovnaly na 6:6. Po mnoha nezdařených útocích na obou stranách stanovila Gabriela Andělová konečné skóre první čtvrtiny na 11:7 pro Češky. Reprezentantky proměnily pět z 19 pokusů z pole, žádný za tři body, Maďarky dokonce jen dva z 15.

Česká rozehrávačka Kateřina Zeithammerová (1) zakončuje svou akci ve čtvrtfinále basketbalového ME proti Maďarsku.

Ve druhé desetiminutovce si už Maďarky počínaly o poznání lépe, Aliz Vargaová krátce po startu zapsala trojku, po třech minutách vyrovnala dalším pokusem z dlouhé vzdálenosti na 13:13. Vzápětí prolomila českou smůlu za tři body kapitánka Březinová, v dalším průběhu mírný náskok hájila dvěma koši Stoupalová.

Jenže v ten moment české naděje na výhru z ničeho nic zhasly. Maďarky necelé čtyři minuty před koncem čtvrtiny zásluhou trojky Veroniky Kanyasiové a protiútoku Cyeshy Goreeové otočily skóre na 22:20 ve svůj prospěch a poprvé v utkání vedly.

Nástup českých basketbalistek ke čtvrtfinále mistrovství Evropy s Maďarskem

Naproti tomu reprezentantky zvadly, jejich mizérii ilustrovala třeba situace, kdy během deseti vteřin nedokázaly ani čtyřmi pokusy z pod koše skórovat. Druhou část Češky zakončily tři minuty dlouhou pasáží bez bodu a do šaten odcházely za stavu 22:29.

S bodovým přídělem na svém kontě se jim nedařilo pohnout ani v úvodu třetí čtvrtiny, poprvé rozvlnily síťku až po čtyřech minutách, kdy Emma Čechová pouze mírnila už hrozivé manko 22:37. Celkem se neprosadily celých sedm minut, proti nažhaveným Maďarkám výrazně zaostávaly.

Až za stavu 31:48 se konečně probraly, zásluhou Dominiky Paurové a Andělové, které se postaraly o druhou a třetí českou trojku v zápase, se do konce čtvrtiny dostaly na ještě hratelné manko 39:48.

České basketbalistky Renáta Březinová (0) a Petra Holešínská (13) povzbuzují spoluhráčky z lavičky.

Ve čtvrté čtvrtině zavelely k pozoruhodné stíhací jízdě. Režírovala ji především Stoupalová, která třikrát snížila na rozdíl jediného bodu.

Nejprve na 53:54, následně minutu a 20 vteřin před koncem trojkou na 57:58, do třetice 40 vteřin před sirénou na 59:60.

Maďarky následně neproměnily ani jeden trestný hod, načež jedenáct sekund před koncem odvážně najela na koš Zeithammerová a zařídila vedení 61:60.

Slibně vypadající závěr, který si pracně vydřely, ale Češky nakonec ve vítěznou euforii neproměnily. A po kontroverním verdiktu rozhodčích v týmu zavládl pocit křivdy.

Mistrovství Evropy basketbalistek ve Slovinsku

čtvrtfinále (Lublaň)

Česko - Maďarsko 61:62 (11:7, 22:29, 39:48)
Sestava a body Česka:
Stoupalová 20, Vyoralová 5, Březinová 3, E. Hamzová a Holešínská po 2 - G. Andělová 13, Čechová 6, Paurová, Zeithammerová po 5, V. Šípová, Sklenářová.
Nejvíce bodů Maďarska: Goreeová 17, Dubeiová a Kányásiová po 8. Fauly: 22:15. Trestné hody: 12/8 - 23/14. Trojky: 5:8. Doskoky: 40:42.

Belgie - Srbsko 93:53 (49:31)
Nejvíce bodů:
Meessemanová a Allemandová po 15, Linskensová a Vanloová po 14 - Andersonová 20, Cadjová 9, Djordjevičová 8.

Francie - Černá Hora 90:46 (44:26)
Nejvíce bodů:
Badianeová 20, Grudaová 18, Fauthouxová 15 - Kovačevičová 9, Vučetičová 7.

Španělsko - Německo 67:42 (33:16)
Nejvíce bodů:
Gilová 13, Quevedová 11, Casasová a Cazorlaová po 10 - Greinacherová 9, Gulichová a Wilkeová po 6.

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč