Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Neskutečná hořkost. Češkám kvalifikace o Paříž unikla v poslední setině

České basketbalistky smutní po těsné porážce od Německa v rámci mistrovství Evropy, kterou přišly o účast v kvalifikaci o olympijské hry v Paříži. foto: CZ BASKETBALL / Václav Mudra

Těžko popsatelnou smůlu zažily české basketbalistky ve svém posledním vystoupení na mistrovství Evropy. O vítězství nad Německem, které by jim zajistilo postup do olympijské kvalifikace o Paříž, přišly v posledních setinách základní hrací doby. Po porážce 69:71 po prodloužení se s do té doby povedeným šampionátem loučí zklamané a v slzách, obsadí konečné sedmé místo.
  12:08aktualizováno  15:07

„Cítíme se mizerně, protože jsme měly výhru opravdu na dosah,“ posteskla si pro česká média přímo v Lublani trenérka Romana Ptáčková.

Česko vs. Německo

Reportáž z utkání

Její svěřenkyně ztratily vítězství až v prodloužení, předtím v neskutečné koncovce Němky zásluhou střely s klaksonem Leonie Fibichové srovnaly na 63:63 po základní hrací době.

Na poslední akci měly čtyři desetiny, přesto dokázaly proměnit. Předtím už se Češky krátce radovaly z vítězství, za stavu 63:61 totiž přestály několik trestných hodů, po posledním z nich míč skončil v autu a zdálo se, že svěřenkyně Ptáčkové vhazují a že veškerý čas vypršel.

Reprezentantky doufaly, že se jim vrátila situace ze čtvrtfinále s Maďarskem, které prohrály z poslední akce, navíc po chybě rozhodčích.

Jenže i nyní sudí po kontrole videa svůj původní verdikt změnili. Určili, že ze zápasu ještě zlomek zbývá, vhazování navíc otočili ve prospěch soupeřek. Navrácená časomíra nakonec Němkám stačila na vyrovnání a poslání duelu do prodloužení.

„Nevím, jestli čtyři desetiny stačily, aby padl koš. Už jsme si myslely, že vítězství je naše, ale holt zase přišla změna,“ podotkla Ptáčková.

V pětiminutovém prodloužení se ukázala Kateřina Zeithammerová, která s přispěním Veroniky Šípové zařídila Češkám vedení 69:63.

České basketbalistky (v červeném) se už radují z vítězství nad Německem na mistrovství Evropy, jenže v závěru nakonec duel ztratily.

Tento stav platil ještě minutu a půl před koncem. Jenže pak Němky trojkou s faulem dorovnaly na 69:69, vzápětí po dalším faulu reprezentantek vsítily znovu díky Fibichové rozhodující dva trestné hody.

Něco málo přes vteřinu už Češkám na odpověď nestačilo.

A jak utkání dospělo do strhující koncovky?

Češky se na začátku těžko prosazovaly v útoku, častokrát střílely pod tlakem limitu 24 vteřin na zakončení. Soupeřky jim proto utekly na 9:5, vzápětí třetí hodnotnou střelou v řadě zvýšily na 15:7.

Zmar reprezentantek ilustrovala Petra Holešínská, která neproměnila ani jeden ze čtyř trestných hodů. Hned po time outu svá předchozí zaváhání odčinila trojkou, vzápětí ji napodobila kapitánka Renáta Březinová, jenže Němky těsně před závěrem čtvrtiny rovněž přesně zamířily z dálky a stanovily konečné skóre první části na 18:15 ve svůj prospěch.

Emma Čechová zakončuje během zápasu s Německem na evropském šampionátu.

V úvodu druhé části Češky pořád tápaly, naopak soupeřky pokračovaly v koncertu. Fiebichová dvěma trojkami během 40 vteřin převážila skóre už na 24:15, vzápětí Němky vedly i o deset bodů.

Reprezentantky se však poté z mizérie z ničeho nic probraly a nastartovaly obrat.

Největší podíl na vzepětí měla energická Gabriela Andělová, která trojkou a dvěma koši za dva body výrazně přispěla ke snížení na 26:27. A Eliška Hamzová tři minuty před koncem půle dvěma trestnými hody otočila na 28:27 pro Češky.

EuroBasket

na iDNES.cz

Následně se prosadily i Veronika Šípová a Kateřina Zeithammerová, které rázem stanovily konečné skóre poločasu na 33:29 pro svěřenkyně Ptáčkové. Němkám přestalo působit střelecké kouzlo, za sedm a půl minuty zapsaly jen čtyři body.

Když necelé tři minuty před koncem třetí čtvrtiny Zeithammerová nezištně ukořistila míč u středového kruhu a proměnila samostatný únik, vedly reprezentantky 43:39. Náskok vzápětí zvýšila Šípová těžkou střelou po odpoutání se od bránící soupeřky. Dvěma koši za dva body na ni navázala znovu Zeithammerová, Češky tak vedly 49:42.

Pět minut před koncem za stavu 55:52 pro Češky začala dramatická přestřelka v tříbodových pokusech. Za Němky se blýskly Sonja Greinacherová a Besoirová, dvakrát kontrovala Holešínská, která konečně seřídila mířidla.

Česká reprezentantka Andělová se snaží projít přes německou hráčku v kvalifikaci na olympiádu.

Když do konce zbývaly dvě minuty, reprezentantky vedly 61:60. Náskok zvýšila Natálie Stoupalová, následně národní tým přestál trestné hody soupeřek, které daly jediný ze čtyř.

Když už se při skóre 63:61 radovaly z vítězství, polila je studená sprcha v podobě vyrovnání v posledních setinách základní hrací doby. A v následném prodloužení slibný náskok znovu nevyužily

S vysokými Němkami prohrály na doskoky 43:55, nezužitkovaly jejich 16 ztrát. Stoupalová a Zeithammerová zaznamenaly shodně dvanáct bodů, Německo se mohlo opřít o čtyři dvouciferné střelkyně.

České basketbalistky před kvalifikačním utkáním na olympiádu s Německem.

Sedmou pozicí si Češky stanovily nejlepší umístění na EuroBasketu od šesté příčky v roce 2013, kapitánka Březinová odehrála poslední utkání v národním dresu. Naopak soupeřky se radují, že si zajistily účast v kvalifikaci o olympijské hry v Paříži v příštím roce.

„Německo mělo brutální převahu na doskoku, i s prodloužením máme sedm zrát, což znamená, že v útoku jsme dokázaly dobře udržet míč, ale proti tak velké výškové převaze se těžko vybudují kvalitní střelecké pozice,“ dodala Ptáčková.

Mistrovství Evropy basketbalistek ve Slovinsku

o 5.-8. místo (Lublaň)

Česko - Německo 69:71 po prodl. (15:18, 33:29, 49:42, 63:63)
Sestava a body Česka: Stoupalová 12, Březinová 8, G. Andělová 7, Hamzová 6, Vyoralová 2 - Zeithammerová 12, Holešínská 9, Šípová 6, Sklenářová 4, Paurová 2, Čechová 1.
Nejvíce bodů Německa: Fiebichová 17, Bessoirová 16, Gülichová 15.
Fauly: 24:15. Trestné hody: 16/9 - 18/11. Trojky: 6:12. Doskoky: 43:55.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...