Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Patnáctý EuroBasket v řadě. Češky v Praze smetly Nizozemky a slaví

České basketbalistky oslavují vítězství nad Nizozemskem a postup na mistrovství Evropy. foto: ČTK

Mohly si dovolit i prohru o pět bodů, ale na ošemetnou matematiku spoléhat nechtěly. České basketbalistky v posledním utkání kvalifikace o postup na EuroBasket především díky 19 bodům Renáty Březinové deklasovaly Nizozemky 69:49. Ovládly skupinu I a zajistily si účast na červnovém šampionátu, který uspořádají Slovinsko a Izrael.
  19:49aktualizováno  22:41

Češky se mezi evropskou elitu probojovaly popatnácté za sebou, před dvěma lety ve Štrasburku skončily ve skupině poslední se zápasovou bilancí 0:3. Letošní turnaj si od 15. do 25. června zahraje šestnáct týmů, reprezentantky se soupeřky v jedné ze čtyř čtyřčlenných skupin dozvědí 8. března, stejně tak zatím nevědí, do které z hostitelských zemí zamíří.

„Hned budeme přemýšlet, jak tam obstát, protože když sleduju další zápasy, tak jsou to velmi kvalitní utkání,“ uvedla trenérka Romana Ptáčková. „Postup je významný hlavně pro hráčky, které si mohou mistrovství Evropy zkusit a získat zkušenosti, postoupit jsme totiž nemusely.“

Důležitý krok k účasti udělaly její svěřenkyně už ve čtvrtek, kdy si v Praze poradily s Irkami 74:57. V neděli proti Nizozemkám tak vzhledem k vítězství z prvního vzájemného zápasu a příznivému skóre mohly i prohrát maximálně o pět bodů, a stejně by postoupily.

Možná i tyto propočty způsobily vlažný začátek utkání, úvodní čtvrtina přinesla jen 22 bodů. Hubené skóre 10:12 z pohledu Češek zapříčinila především chabá přesnost střelby obou týmů. Domácí pálily z pole s úspěšností 35 %, Nizozemky dokonce jen 28 %.

Prvních šest bodů Češek zařídila pivotka Březinová, přidaly se k ní už jen dvoubodové Veronika Voráčková a Natálie Stoupalová. A tak na lavičce domácích i v pražské hale Královka, do jejíchž ochozů zavítalo 1823 diváků, panovala po prvních deseti minutách rozpačitá atmosféra.

Renata Březinová si kryje míč před Nizozemkou Jamailah Adamsovou v kvalifikaci o ME.

Druhou část ale svěřenkyně Ptáčkové zvládly o poznání lépe, vyhrály ji jednoznačně 21:7.

Pomohly si hlavně tím, že zachytily důležitý začátek. I díky jejich první trojce v zápase, o kterou se postarala Březinová, otočily skóre na 17:12. A když z dálky zužitkovala volnou pozici Gabriela Andělová, vedly Češky 20:13. Nizozemky se v útoku trápily, za osm minut čtvrtiny daly jen jeden trestný hod. V závěru sice zaznamenaly šest bodů z pole, ale do šaten odcházely s vedením 31:19 Češky.

Ve třetí desetiminutovce domácí basketbalistky svůj náskok navyšovaly. Petra Holešínská proměnila čtyři trestné hody a podílela se na skóre 40:23, které trojkami ještě umocnily Voráčková a Kateřina Zeithammerová. Třetí část zápasu Češky ovládly 23:11 a za jásotu diváků bez potíží směřovaly k postupu.

Eliška Hamzová obchází Noor Driessenovou z Nizozemska v zápase kvalifikace o ME.

Nejspíš i díky pohodlnému náskoku více než dvaceti bodů ale první minuty čtvrté čtvrtiny prohrály 4:10, na což trenérka Ptáčková zareagovala oddechovým časem.

Porada nicméně okamžitý efekt nepřinesla a Nizozemky snížily na 42:58. Nevydařenou pasáž utnuly až dvě nejlepší střelkyně domácích Březinová a Voráčková, které zakřiknuté domácí znovu nakoply.

Reprezentantky si už náskok v klidu hájily a po klaksonu si mohly užívat oslavy s bouřící halou.

Nizozemky doplatily na 21 ztrát a úspěšnost střelby z pole jen necelých 31 %. Jejich nejlepšími střelkyněmi byly devítibodové Iris Vennemová a Esther Fokkeová.

Češky pálily z pole s přesností přes 41 %, pomohly si i devíti zisky či třiceti obrannými doskoky.

„Utkání jsme zlomily skvělou defenzivou, ta byla základem všeho,“ vyzdvihla trenérka Ptáčková.

Konečná tabulka

Tým Z V P S B
1. Česko 4 4 0 284:226 8
2. Nizozemsko 4 2 2 256:256 6
3. Irsko 4 0 4 227:285 4

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!