Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Po deseti letech ve čtvrtfinále ME. Basketbalistky udolaly Řekyně o tři body

České basketbalistky slaví postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy. foto: CZ BASKETBALL / Václav Mudra

Tažení mladého týmu českých basketbalistek na mistrovství Evropy pokračuje! Reprezentantky ustály další dramatickou bitvu, v předkole o čtvrtfinále v Tel Avivu přemohly Řecko 79:76 a ve čtvrtek v Lublani vyzvou mezi poslední osmičkou papírově velmi hratelné Maďarky. V závěru se blýskla Petra Holešínská, která zaznamenala celkem 19 bodů. Řekyním nestačilo ani řádění Marielly Fasulaové a Artemis Spanuové, které se postaraly dohromady o 48 bodů a 19 doskoků.
  18:52aktualizováno  20:07

Češky se do čtvrtfinále EuroBasketu probojovaly naposledy v roce 2013, kdy skončily šesté. Před začátkem letošního turnaje mezi kandidátky na poslední osmičku nepatřily, nicméně ukázaly výtečnou bojovnost.

Pokud do šestého místa skončí i letos, k čemuž potřebují ještě jednu výhru, zajistí si účast v kvalifikaci o olympijské hry v Paříži v příštím roce.

Česko vs. Řecko

reportáž z utkání

„Teď jsme trošku v euforii, protože jsme si asi moc neuměly představit, že postoupíme do Slovinska. Máme spoustu mladých hráček, fakt klobouk dolů, jak se zápasu zhostily. Pod košem jsme ztrácely fyzicky, výškově i zkušenostmi, ale nakonec jsme vyhrály,“ radovala se trenérka Romana Ptáčková.

Její svěřenkyně o vítězství nad Řeckem rozhodly až v poslední čtvrtině, do níž vstupovaly za smírného stavu 61:61.

Na rozuzlení přetahované se podílela nečekaná aktérka. Dominika Paurová, která v březnu oslavila teprve 18. narozeniny, excelovala v obraně, jeden z útoků soupeřek zastavila blokem, při dalším zapsala doskok, načež zařídila Češkám slibný náskok 67:63. Vzápětí přidala i další dva body.

Reprezentantky sice povolily soupeřkám přiblížit se na 69:67, jenže pak Petra Holešínská dala dva koše s faulem, oba trestné hody proměnila a zařídila velmi slibný náskok 75:68.

Češky zamrazilo ještě 15 vteřin před koncem, kdy Pinelopi Pavlopuluová trojkou snížila na rozdíl jediného bodu. Holešínská však vzápětí proměnila další čtyři trestné body v krátkém časovém úseku a Češky nakonec vítězství uhájily. Na hřišti těsnou výhru bouřlivě oslavily.

„Je logické, že sedm bodů není žádný obrovský náskok,“ poznamenala Ptáčková. „Do konce zbývaly dvě minuty, bohužel jsme pak dostaly trojku, což jsme úplně nechtěly, ale naštěstí je Péca (Holešínská) trestnými hody vždycky odvrátila.“

Petra Holešínská najíždí na koš Řecka v utkání o postup do čtvrtfinále mistrovství Evropy.

Basketbalistky do zápasu nastoupily s jasnou taktikou. Vzhledem k podkošové síle Řekyň sázely na střelbu z dálky, během první půl minuty vyslaly zpoza trojkového oblouku dva pokusy. Ani jeden ale neproměnily, naopak soupeřky po protiútocích zásluhou Fasulaové vedly 4:0.

Ujala se až třetí trojka, kterou vsítila Natálie Stoupalová. Ve snaze eliminovat kvalitu protivnic zapsala kapitánka Renáta Březinová brzy dvě osobní chyby, a tak přepustila místo na hřišti 18leté Emmě Čechové, která zařídila vyrovnání na 7:7.

Po pěti minutách měly Češky už pět týmových faulů, Řekyně díky trestným hodům odskočily na 13:9. Po trojce vedly už 18:11, reprezentantky v té době měly úspěšnost střelby z pole jen 23 %, jejich sokyně 60. Po oddechovém čase tuto statistiku zmírnily trojkami Gabriela Andělová a Veronika Šípová, tři vteřiny před koncem čtvrtiny další hodnotnou střelou z velké dálky a těžké pozice Kateřina Zeithammerová srovnala na 22:22.

Ve druhé části se oba týmy prosazovaly z pod košů, Řekyně měly stále mírně navrch. Po jednom zužitkovaném trestném hodu Elišky Hamzové v polovině čtvrtiny dotáhly Češky na 30:30, těžily ze zlepšení zejména na obranném doskoku, při němž si proti výškové i váhové převaze soupeřek pomáhaly větším počtem hráček.

Česká basketbalistka Eliška Hamzová (vpravo) uniká Řekyni Pinelopi Pavlopuluové..

Přestože po většinu času těsně ztrácely, 22 vteřin před koncem čtvrtiny se zásluhou osamoceného úniku Zeithammerové poprvé v utkání dostaly do vedení 41:40. Z poslední akce soupeřek však inkasovaly a do šaten odcházely s mankem 41:42. Největší rozdíl platil stále ve střelbě z pole. Basketbalistky mířily přesně jen ve 36 % pokusů, Řekyně v 53 %. Fasulaová odehrála plných 20 minut a blýskla se 17 body.

Druhou půli zahájila trojkou Stoupalová, Zeithammerová o pár minut později svou další dalekonosnou střelou z těžké pozice snížila na 49:50. Jenže Češky brzy znovu zaznamenaly pět týmových faulů, což je omezovalo při bránění.

Šípová čtyřmi trestnými hody v krátkém časovém rozmezí stáhla na 56:57, Holešínská trojkou srovnala na 59:59. V té době už Češky hrály bez Veroniky Voráčkové, která špatně došlápla na bolavý kotník, na střídačku odkulhala i Hamzová, jež se po krátkém odpočinku na palubovku vrátila. Chvíli před koncem čtvrtiny se Andělová radovala z koše na 61:59, Řekyně vzápětí vyrovnaly.

Česká basketbalistka Gabriela Andělová odhazuje míč v zápase s Řeckem.

Bitva vrcholila v závěrečné desetiminutovce, kterou lépe zvládly mladé, ale o to dravější Češky.

Nyní je čeká přesun do Lublaně, kde ve čtvrteční čtvrtfinále změří síly s Maďarkami, které překvapivě ovládly skupinu D před Srbskem. A jak už na šampionátu několikrát ukázaly, těžké bitvy umějí rozhodovat odhodláním a pracovitostí. A tak mohou pomýšlet na posunutí úspěšné pouti.

„Český ženský basketbal už takový úspěch potřeboval jako impulz a hlavně motivaci pro hráčky, protože pokud by to takhle mělo jít dál, tak hráčky trošku ztrácí víru,“ přemítala Ptáčková. „Po holkách chceme, aby každou vteřinu na hřišti odvedly stoprocentní práci, protože šetřit se můžou na lavičce. Tohle se nám daří, kdyby ne, tak by nebyly takové výsledky.“

ME basketbalistek ve Slovinsku a Izraeli

Osmifinále (Tel Aviv)

Česko - Řecko 79:76 (22:22, 41:42, 61:61)
Sestava a body Česka:
Holešínská 19, Stoupalová 10, Vyoralová 6, E. Hamzová 3, Březinová - -V. Šípová 15, Zeithammerová 8, G. Andělová a Čechová po 7, D. Paurová 4, Voráčková 0.
Nejvíce bodů Řecka: Fasulaová 26, Spanuová 22, Christinakiová 11. Fauly: 20:17. Trestné hody: 24/22 - 17/12. Trojky: 9:4. Doskoky: 33:44.

Černá Hora - Itálie 63:49 (35:22)

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...