Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Česko uspořádá MS basketbalistek

Sport

  8:41
CHICAGO - Česká republika uspořádá v roce 2010 mistrovství světa basketbalistek. Šampionát se uskuteční od 23. září do 3. října v Brně a v Ostravě, rozhodlo o tom zasedání výkonné rady basketbalové federace FIBA v Chicagu.

basketbalistky - ilustrační foto foto: FILIPPO MONTEFORTEAFP

Původně se o pořadatelství mistrovství světa ucházela ještě Austrálie, Francie a Lotyšsko. "Všechny tři země ale v poslední chvíli svou kandidaturu stáhly. Příčinou byly velmi tvrdé podmínky tendru, na který jsme byli jako jediní dokonale připraveni," řekl místopředseda České basketbalové federace Jiří Hamza, jenž se zasedání v Chicagu zúčastnil.

"Byli jsme z uchazečů jediní, kdo dokázali velice tvrdým ekonomickým i organizačním požadavkům FIBA vyhovět. Čeká nás ale nyní ještě hodně náročné práce," dodal Hamza, který hned po přidělení šampionátu podepsal s vedením FIBA smlouvu o pořádání mistrovství světa. Hamza bude předsedou organizačního výboru mistrovství světa.

Pořadatel mistrovství světa basketbalistek musel složit ještě před jednáním v Chicagu bankovní garanci ve výši čtyřiceti milionů korun. Celkově přijdou náklady na pořádání mistrovství světa 150 až 200 milionů korun. V mistrovství světa bude startovat šestnáct týmů ve čtyřech skupinách, české basketbalistky postoupí na šampionát jako pořadatel přímo. Dvě skupiny se budou hrát v Brně a dvě v Ostravě.

"Finále se bude hrát v jednom z těchto dvou měst. Pokud se podaří postavit novou arénu v Brně, tak se závěr odehraje zde. V opačném případě bude dějištěm závěrečného turnaje Ostrava," poznamenal Hamza. Ze hry vypadla možnost hrát vrcholný turnaj v Praze v multifunkční Sazka Areně.

.
Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...