Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Český Bolt: V poctivost věřit můžu, ale nemusím

Sport

  8:00
PRAHA - Traduje se, že z českých sprinterů měl nejblíž ke světovému rekordu. Vilém Mandlík (75), bývalý úspěšný reprezentant, autor 21 domácích rekordů na tratích 100 a 200 metrů a ve štafetách. Čtvrtý dvoustovkař z ME v roce 1958, olympionik. A také otec bývalé slavné tenistky Hany Mandlíkové.

LN Co říkáte časům, kterých v posledních deseti letech dosahují Bolt, Powell a jejich předchůdci?
Je to vývoj, ale taky úplně jiný přístup ke sportu. Když jsem v 50. letech přišel do Dukly, tehdy se jmenovala ATK, tak byl předsedou MOV Američan Avery Brundage. Já ho měl za konzervativce, protože nechtěl pustit na olympiádu profesionály. Až později jsem viděl americký film o australském dostihovém koni. Při něm jsem pochopil, proč je profesionalismus zhoubný – kvůli penězům totiž byli schopni toho koníka zastřelit. A tak se to stalo i se sportem.

LN V jakém smyslu?
Nechci mluvit o anabolikách, ale podpůrné prostředky jsou dnes takové, že ti lidé jsou někde jinde. Od atletiky až po vzpírání. Je to tak, ale protože jde o velké peníze, tak se o tom mlčí. Já nikdy neměl rád Agassiho, ale když před dvěma lety přiznal, že užíval zakázaný kokain, tak si u mě šplhnul. Prostě ho to tížilo. Přiznali se i další, byť třeba pod tíhou důkazů. Už nejde o sport, spíš o divadlo. Čistý sport rozhodně není. Doufám, že mě teď někde nepřejede auto.

Vilém Mandlík.

LN Čím to bylo, že se už ve vaší éře začali víc prosazovat sprinteři tmavé pleti? Konečně začali využívat svůj potenciál?
Jistě, mají rychlá svalová vlákna, ale hlavně začali žít v civilizovanějších poměrech, stejných, jaké mají běloši. A červená vlákna hrají podstatnou roli, to vidíte i ve fotbale, basketu, ti hráči jsou rychlejší, pohyblivější a mrštnější.

LN Loni zaběhl Francouz Lemaitre jako první běloch stovku v čase pod deset vteřin, letos už běžel za 9,92. Co si o tom myslíte?
Co na to mám říct? V poctivost věřit můžu, ale taky nemusím.

LN Aby to neznělo jako stesk bývalého sprintera...
To vůbec ne. Ale já měl za rok až třicet závodů a oni dneska závodí jednou dvakrát a pak je měsíc nevidíte. Proč? Mně je to prostě divné.

LN Víte, že jste měl z českých sprinterů nejblíž ke světovému rekordu na stovce?
To náhodou vím, protože když Němec Armin Hary v roce 1960 udělal světový rekord časem 10,0, ručně měřený, tak já měl český rekord z Rošického memoriálu 10,2. Jasně, do elektronické podoby se ten čas dostává tak, že se přidají dvě desetiny, ale my to běhali na pomalejší škváře, takže je to 10,20. To není jen moje teorie.

Vilém Mandlík.

LN Jak na vás vlastně tehdejší Haryho čas působil?
Žádné pochybnosti jsme neměli, dopovat se podle mě začalo až koncem šedesátých let. Hary byl zkrátka dobrý – vysoký, štíhlý a měl velké páky. Byl to takový signál, kudy se sprint bude jednou ubírat.

LN V Tegu se v neděli poběží finále stovky a bude dost ochuzené – letošní světová jednička Powell a dvojka Gay kvůli zranění nepoběží, trojka Mullings a čtyřka Rodgers chybí kvůli dopingu...
To jen potvrzuje, co říkám. Za nás to neexistovalo. Když si Vašek Janeček dával na "rošičáku" před stovkou kafe, žertovali jsme, že dopuje. Dneska někoho chytí a jiného ne, takže se ani neví, kdo je nejlepší. A ty indicie... Za nás nebylo, že by se některé atletky pomalu měly holit. Co si o tom mám myslet?

LN Takže dopovat se začalo, když do sportu vstoupily peníze?
Znáte jiný důvod? My jsme závodili za medaile plovoucího Tyrše. Když jste tu hliníkovou medaili položil na vodu, tak plavala. Na Dukle jsme měli plat 1800 korun a šmytec, dneska se rozdělují desetitisíce dolarů. Avery Brundage věděl už dlouho dopředu, jak to dopadne.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...