Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Český hrdina Baroš: Musíme dál vyhrávat a doufat

Sport

  22:07
UHERSKÉ HRADIŠTĚ - UVNITŘ POSTŘEHY TOMÁŠE ROSICKÉHO Čtyřmi góly vstřelenými v jediném utkání vyrovnal rekord Jana Kollera, přesto mohl být Milan Baroš (27) ještě spokojenější. Kdyby místo Svěrkoše kopal druhou penaltu, mohla být jeho bilance ještě výjimečnější.

Milan Baroš. foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

ĆESKO - SAN MARINO

Mrzí vás, že jste pátý gól San Marinu nepřidal? To se žádnému českému hráči ještě nepodařilo.
Ne, my byli na penaltu určení oba a v poločase jsme si řekli, že kdyby se kopala podruhé, šel by ji kopnout Venca. Nevyčítám mu to.

Rosický: Jsem rád, že jsem zpátky

Fotbalového záložníka Tomáše Rosického už nemusí strašit jeho dlouhý zápasový výpadek. Středopolař Arsenalu ukončil 592 dnů dlouhý půst, při kterém si nezahrál soutěžní utkání, v dnešním duelu proti San Marinu v Uherském Hradišti. V něm odehrál 56 minut a pak slavil výhru 7:0.

"Jsem rád, že jsem zpátky. Je to fajn pocit. Ale není to tak, že bych byl dojatý," řekl novinářům Rosický po utkání. Rosický odehrál poslední soutěžní zápas v barvách londýnských "Kanonýrů" 26. ledna loňského roku. Pak zažil martyrium, protože jej vyřadila zraněná podkolenní šlacha a letos v srpnu ještě svalové zranění. Dnes se ale proti San Marinu dočkal.

"Škoda, že jsem nestihl zápas na Slovensku. Potřeboval bych, aby se hrál o dva dny později," litoval Rosický absence v sobotním duelu v Bratislavě, do kterého ještě nezasáhl, aby neriskoval obnovení svalových potíží.

Proti San Marinu ale jeho startu už nic nebránilo, také kouč Arsenalu Arséne Wenger věděl, že Rosický půjde do hry. "Myslím, že to byl ideální soupeř na moje rozehrání," uvedl Rosický.

Sám hráč si po zápase pochvaloval, že se cítí dobře. Byť nastoupil s bandáží na pravém stehnu. "To je spíš kvůli lepšímu pocitu. Ale jinak jsem žádné omezení necítil, žádný problém tam nebyl. Až na to, že soupeř hrál dost ostře, občas při faulech dávali nohu výš, než by měla být. Také jsem se jednou rozzlobil," vyprávěl Rosický, který během července stačil zasáhnout jen do tří přípravných duelů, než se opět zranil.                                   (čtk)

Sám jste svou penaltu kopnul lišácky doprostřed branky. Nebyl jste ani trochu nervózní?
Čekal jsem, že gólman půjde na stranu. Věřil jsem si, před tím jsem dal dva góly, tak jsem to nakonec risknul a kopnul jsem to takhle.

Byl jste hlavní hvězdou. Vysnil jste si takové utkání?
Je to pěkné, ale že bych o takovém zápase snil, to zase ne.

Cítil jste, že vám pomohl návrat Tomáše Rosického?
Kdyby hrál na Slovensku, měli bychom to jednodušší. Škrábali ho, okopávali ho, drželi za dres, ale bylo vidět, že to má pořád v noze. Ještě trochu potrénuje a určitě bude připravený i na zbývající dva duely.

Přitom i s ním jste se relativně dlouho nemohli prosadit.
Když v takových zápasech nedáte rychle gól, bývá to těžké. A my ten první dali až v druhé polovině poločasu. Soupeř byl nepříjemný, bránil, polehával.

Hlavně v závěru až okatě zdržoval. Štvalo vás to?
Ocenil bych, kdyby takové týmy hrály nejprve baráž mezi sebou. Říkal jsem to už jednou, že by to měla UEFA a FIFA řešit. Nebo když už s námi hrají, ať ten zápas dohrají do konce a užijí si ho. Jenže oni sem přijedou s tím, že od první minuty zdržují, zakopávají míče a ani nechtějí hrát. Z takového fotbalu nemůžou mít radost ani oni.

Nakonec jste jim to "osladili" sedmi góly. Je to dost?
Uvidíme, jestli to bude stačit, Slovinci s nimi hrají ještě v posledním kole. Musíme teď prostě vyhrát oba zbývající zápasy a doufat, že Slovinci ztratí.

Takže pořád věříte v postup?
Žijeme, což jsme chtěli. To je důležité. Nemáme to ve vlastních rukách, ale věřím, že dvě vítězství by na druhé místo mohly stačit.

Autor: