Středa 8. května 2024, Den vítězství
130 let

Lidovky.cz

Český olympionik píše čínskému prezidentovi

Sport

  16:12
BRNO - Přes čtyřicet olympioniků vyzvalo v petici Čínu, aby mírumilovně vyřešila situaci v Tibetu a začala dodržovat lidská práva. Mezi celkem více než stovkou signatářů, uvedených na internetových stránkách organizace Sports For Peace, je i český olympionik a juniorský mistr Evropy v běhu na 3000 metrů překážek Jakub Holuša.

Jakub Holuša foto: iOpavsko.cz

V dokumentu adresovaném čínskému prezidentu Chu Ťin-tchaovi sportovci žádají, aby Čína "umožnila mírové řešení tibetské otázky a dalších konfliktů ve vaší zemi v souladu se základními principy lidských práv".

Vyzývají ho rovněž, aby se zasadil v nejlidnatější zemi světa o ochranu svobody vyjadřování, vyznání a názoru a zajistil, aby tamní obránci lidských práv přestali být zastrašováni a vězněni. Žádají také zastavení poprav v Číně.

Uvozovky dolníPříliš jsem o tom nepřemýšlel, přišlo mi to prostě v tu chvíli správné. Zastávám názor, že sport má probíhat v míru. Přeji si, aby na planetě bylo co nejlíp, a to jde jen v míruUvozovky horní


Své připojení k výzvě Holuša označil za momentální nápad při podpisové akci uspořádané během červnového atletického mítinku Zlaté ligy v Berlíně. "Příliš jsem o tom nepřemýšlel, přišlo mi to prostě v tu chvíli správné. Zastávám názor, že sport má probíhat v míru. Přeji si, aby na planetě bylo co nejlíp, a to jde jen v míru," vysvětlil dnes dvacetiletý běžec své motivy s tím, že v Pekingu, kam odletí v neděli, rozhodně nechystá žádnou protestní akci.

Mezi signatáři je vedle Holuši například kubánský překážkář a světový rekordman Dayron Robles či chorvatská mistryně světa ve skoku do výšky Blanka Vlašičová. Vedle současných sportovců petici podpořili i jejich slavní kolegové z dob nedávno minulých.

Dokument podepsal kupříkladu trojnásobný německý olympijský vítěz v plavání z 80. let Michael Gross nebo jeho krajanka a držitelka dvou zlatých medailí z olympijských her ve skoku do výšky Ulrike Nasseová-Meyfarthová. 

Situace v Tibetu se dostala pod lupu mezinárodního společenství poté, co Peking letos v březnu krvavě potlačil protičínské demonstrace v Tibetu, které vypukly u příležitosti výročí odchodu tibetského duchovního vůdce dalajlamy do indického exilu.

Násilnosti si podle oficiálních údajů vyžádaly dvě desítky obětí, převážně etnických Číňanů, podle tibetských exilových zdrojů ale vojenský zásah připravil o život přes sto Tibeťanů a tisíce dalších byly zatčeny. Čínská vláda obviňuje z rozpoutání nepokojů dalajlamu, ten však nařčení opakovaně odmítl.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!