Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Český sen o "druhém Naganu" trvá

Sport

  23:47
TURÍN - Skupinou prošli čSkupinou prošli čeští hokejisté mátožně, ale v klíčovém čtvrtfinálovém zápase dokázali porazit vítězný tým skupiny A Slovensko 3:1 a postoupit mezi čtyři nejlepší celky olympijského turnaje. FOTOGALERIE

Robert Lang (vpravo) a Milan Hejduk se radují z druhého českého gólu foto: AFP

Po čtvrtfinálovém vyřazení v Salt Lake City tak budou úřadující mistři světa po osmi letech znovu bojovat o olympijské medaile. Dnešní vítězství zařídili svými góly Martin Ručinský, Milan Hejduk a Martin Straka, který skóroval v závěru do prázdné branky.

Milana Hniličku, jenž dostal přednost před Tomášem Vokounem, překonal pouze Marián Gáborík na začátku poslední třetiny. Slováci tak po první turínské porážce jedou domů.

Český tým si do klíčového zápasu turnaje oblékl poprvé červené dresy a hned od počátku se snažil navázat na dobrý výkon z druhé a třetí třetiny předešlého souboje s Kanadou. V úvodu
sice museli světoví šampioni přestát oslabení po přísném Bulisově vyloučení, ale poté jasně určovali tempo zápasu. 

Slovenského brankáře Budaje vyzkoušel v sedmé minutě Bulis, v první české početní výhodě poté Straka a Prospalovi chybělo ke gólovému zakončení pár centimetrů. Když pak neuspěli v dalších šancích Bulis se Strakou, předvedl se Ručinský. Útočník New Yorku Rangers, který zatím na turnaji působil matným dojmem, vstřelil svůj premiérový gól v pravou chvíli.

Při vyloučení Tomáše Kaberleho zachytil špatnou Šatanovu rozehrávku a své sólo zakončit tradiční kličkou do bekhendu. Hniličku, jenž nastoupil poprvé v kariéře na olympijských
hrách od začátku, vyzkoušel Svatoš, ale jinak se původní česká brankářská trojka nudila.

Budaj byl naopak v permanenci střel, kterých na něj v první části mířilo sedmnáct. Hned dvojnásobné štěstí měl při pokusech Kubiny. Nejprve jej puk zasáhl do ramene, o pár vteřin trefil bek Tampy Bay levou tyčku. 

Ve druhé části byli Slováci mnohem aktivnější a začali se přibližovat k výkonu, který jim pomohl k výhře ve skupině B. Zásluhu na tom mělo i několik přesilových her, při kterých bylo
před Hniličkou často rušno.

Český tým však měl tentokrát v hale Palasport Olimpico i štěstí, které se od něj v předešlých duelech několikrát odvrátilo. Ve 29. minutě přidal Hejduk druhý gól, když se nejrychleji zorientoval po střele Františka Kaberleho, kterou Budaj jen vyrazil.

Poté, co Slováci nevyužili tři početní výhody, přece jen Hnilička poprvé na turnaji inkasoval. Gáboríkovi k jeho sólu zakončenému přesnou střelou pomohl Židlický, který při návratu do
obranného pásma upadl. Šestnáct minut před koncem normální hrací doby se tak utkání ještě více zdramatizovalo.

Zredukovaná česká sestava, ze které vypadli Olesz, Hemský a Erat, ale nájezdům soupeře odolávala, navíc občas nebezpečně zahrozila i před Budajem.

Těsnou výhru Česko uhájilo i při závěrečném náporu Slovenska, kdy chybělo Gáboríkovi k vyrovnání jen několik milimetrů. Tři vteřiny před koncem Straka střelou do prázdné branky uzavřel účet zápasu.

Čeští hokejisté tak ve 36. utkání s bývalým federálním partnerem vybojovali 24. vítězství. 
 
Výsledek:
Česká republika - Slovensko 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 13. Ručinský, 29. Hejduk (F. Kaberle, Ručinský), 60. Straka - 44. Gáborík (Marián Hossa). Rozhodčí: Van Massenhoven - Racicot (oba Kan.), Fonselius (Fin.). Vyloučení: 7:4. Bez využití. Diváci: 6893.

Česká republika: Hnilička - Kubina, T. Kaberle, Židlický, Malík, Kuba, F. Kaberle, Špaček - Jágr, Prospal, Straka - Hejduk, Lang, Ručinský - Erat, Výborný, Bulis - Hemský, Čajánek, Olesz. Trenéři: Alois Hadamczik, Ondřej Weissmann a Mojmír Trličík.
Slovensko: Budaj - Meszároš, Chára, Višňovský, Štrbák, Jurčina, Suchý, Majeský - Marián Hossa, Demitra, Gáborík - Bondra, Kapuš, Šatan - Svatoš, Stümpel, Zedník - Surový, Bartečko, Marcel Hossa. Trenér: František Hossa. 
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!