Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Čeští běžci na lyžích vyhráli štafetu SP

Sport

  12:49
DAVOS - Čeští běžci na lyžích dnes poprvé v historii vyhráli štafetu Světového poháru. O triumf týmu ve složení Milan Šperl, Lukáš Bauer, Martin Jakš a Martin Koukal se ve švýcarském Davosu postaral Koukal, který v dramatickém finiši jen o několik centimetrů zdolal italského soupeře. Třetí místo obsadili Švédové.

Martin Koukal vítězně dobíhá do cíle štafety na Světovém poháru v Davosu foto: AFP

"Je to skvělé, za poslední roky jsme měli hodně smůly a několikrát byli vítězství blízko," řekl Koukal v rozhovoru pro televizní stanici Eurosport. Nejlepším dosavadním výsledkem českých běžců ve Světovém poháru bylo třetí místo ze švédského Gällivare z loňského listopadu, kde se štafeta dokázala poprvé probojovat na stupně vítězů.

MARTIN JAKŠ, MILAN ŠPERL, LUKÁŠ BAUER, MARTIN KOUKAL zvítězili ve štafetě v závodu Světového poháru v DavosuČeši vstoupili do závodu na 4x10 kilometrů volnou technikou skvěle a od začátku se pohybovali v popředí. Na první a druhé předávce jim patřilo čtvrté místo a před posledním úsekem si ještě o příčku polepšili, když Šperl předával Koukalovi na třetím místě se ztrátou dvou a půl vteřiny na vedoucí Itálii.

Mistr světa na 50 kilometrů z roku 2003 Koukal se však v desetičlenné vedoucí skupině zpočátku propadl až na osmé místo. "Začal jsem křečovitě, ale pak jsem chytil tempo a v závěru jsem se koncentroval jen na to, abych přes cílovou čáru kopl lyži dříve než Ital Zorzi," popsal finiš. Na posledním mezičase byl Koukal pátý, pro finiš si ale vyjel ideální pozici. Jeho prvenství nicméně musela posvětit až cílová fotografie. Z bojů o medaile v závěru vypadli Němci a Rusové po kolizi Tobiase Angerera a Alexandra Legkova.

Výsledky - štafeta (4x10 km volně):

1. Česko (Jakš, Bauer, Šperl, Koukal) 1:35:40,6 min.
2. Itálie (Di Centa, Checchi, Cottrer, Zorzi) stejný čas
3. Švédsko (Larsson, Olsson, Södergren, Hellner) -0,5
4. Norsko II -1,9
5. Norsko I -2,1
6. Francie -2,5

Autor:

Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?
Single máme s miminkem ze spermabanky: Jak to funguje?

Zuzana Bergrová, bývalá vrcholová sportovkyně, si pro svého syna doběhla do spermobanky. O životě single mámy píše úspěšný blog „Plody dna: Příběhy...